Scumpire de 18% la benzină! Efectele în lanț produse de această majorare

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
01/09/2018, 17:39
Scumpire de 18% la benzină! Efectele în lanț produse de această majorare
Scumpire de 18% la benzină! Efectele în lanț produse de această majorare

Scumpire de 18% la benzină! Efectele în lanț produse de această majorare. Avem parte de cea mai mare scumpire la benzină și motorină din UE. Prețurile s-au scumpit mult în ultimul an. Prețul benzinei și al motorinei a crescut a luat pe toată lumea prin surprindere, cea mai mare creștere dintre toate statele membre.

Se pare că benzina s-a scumpit de două ori mai repede decât media la nivelul Uniunii Europene. Românii sunt loviți de alte scumpiri. Ce au influențat aceste majorări?

Citește și: Premierul Viorica Dăncilă a gafat din nou, în timp ce recunoștea că face greșeli! Top 40 de greșeli!

Citește și: Prognoza meteo sâmbătă 1 septembrie! Vremea va fi foarte călduroasă!

Scumpire de 18% la benzină! Efectele în lanț produse de această majorare

Haosul este cuprins de sistemul fiscal, supraacciza reintrodusă în toamna anului lui 2017, scăderea leului în fața monedelor principale și scumpirea barilului de combustibil. Ce sumă o să dăm din buzunare când mergem să ne alimentăm autoturismele. Se pare că suntem pe al patrulea loc în statistica europeană în rândul statelor membre din UE la cea mai ieftină benzină. România se situeazădupă Bulgaria cu 1.235 euro pe litru, Bulgaria are 1.139 euro pe litru, Polonia este cu 1.194 euro pe litru și Ungaria are 1.232 euro pe litru. Și în toate țările de mai sus prețul a crescut, doarcă treptat decât la noi. Ritmul de creștere a fost cu 11.67%, 12,3% și 8,27%. Doar Austria și Luxemburg au un preț la combustibil apropiat de al nostru. În Austria are 1.297 de euro pe litru, iar Luxemburg 1.278 euro pe litru. Din nefericire, în toate aceste state salariu este comparabil mult mai mare decât în România. Deși avem prețuri apropiate la combustibil, la noi, față de celelalte țări, salariile sunt de patru sau șapte ori mai mici.

Benzină 27 august 2018: 1.235 euro pe litru.
Benzină 28 august 2017: 1/009 euro pe litru.

Preț motorină

Motorină 27 august 2018: 1.242 euro pe litru.
Motorină 28 august 2017: 0.986 euro pe litru.
Într-un an s-a reușit creșterea de peste 20%. Media întregii UE este de 13.49%, comparativ. Conducătorii de mașii cu motoare diesel au avut de sufrit foarte mult în ultimul an. Acum, dam peste 1,2 euro pe un litru, motorina costă la noi în țară mai puțin de un euro pe litru. Nu mai puțin de șapte state membre UE au combustibil mai iefrin decât noi.

Taxe, impozite și accize

Birurile la stat sunt reprezentate de 50% din prețurile benzinei, și 48% din cel al motorinei, arată statistica europeană. În lunile septembrie și octombrie 2017 supracciza la carburanți a fost introdusă în două etape. Acesta a fost un fapt ce a dus la scumpirea aproape imediată și destul de semnificativă ce se menține chiar și până acum.

Scumpiri în lanț

De la 1 august s-au scumpit gazele cu o creștere de 5/83%. Autoritateea Națonală de Reflementare în Domeniul Energiei a dat vina pe furnizorii de gaze, spunând că aceștia au solicitat majorarea prețului. De asemenea, s-au scumpit și alimentele, electricitatea și carburanții. Din nefericire, prețul gazului metan a crescut nu mai puțin de 3 ori doar anul acesta. Anul 2018 a venit cu o creștere de 8 procente la gaze, mai apoi în primăvară cu 10 procente, iar în toamnă cu un plus de 6% la facturi. În mare parte, românii consumă pe timpul verii cel mult un cub de gaze la bucătărie. În timpul tmperaturilor scăzute , majorarea este cu 5.83%.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×