Scrisoare tulburătoare de la victimele abuzurilor către Papa! Suveranul pontif a reacționat

Raluca Ogaru    Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
26/08/2018, 11:11
Scrisoare tulburătoare de la victimele abuzurilor către Papa! Suveranul pontif a reacționat
Scrisoare tulburătoare de la victimele abuzurilor către Papa

Papa a primit o scrisoare tulburătoare de la victimele abuzurilor. Aflat într-o vizită istorică la Dublin – fiind primul suveran pontif care merge în Irlanda în ultimii 40 de ai – Papa Francis a reacționat la mesajul primit și a mărturisit că „îi este rușine” că Biserica Catolică nu a reușit să aibă o reacție adecvată în fața „abuzurilor sexuale dezgustătoare” comise de clerici, potrivit Stirileprotv.ro.

În trecut, premierul Irlandei i-a transmis papei un avertisment puternic, prin care îi atrăgea atenția să ia măsuri împotriva prelaților în abuzurile asupra copiilor, dar și împotriva celor care păstrează acest secret.

Papa Francis a spus rugăciuni la catedrala închinată Sfintei Maria din Dublin. Acolo este aprinsă în permanență o lumânare  pentru victimele abuzurilor comise de preoții catolici.

Scrisoare tulburătoare de la victimele abuzurilor către Papa! Suveranul pontif a reacționat

Papa Francisc: Sunt pe deplin conştient de circumstanţele situaţiilor prin care au trecut cei mai vulnerabili, fraţi şi surori… Eşecul autorităţilor ecleziastice – episcopi, înalţi prelaţi şi alţii – de a găsi o reacţie adecvată la aceste abuzuri dezgustătoare a stârnit, pe bună dreptate, indignare, şi rămâne o sursă de durere şi indignare pentru comunitatea catolică.”

Sâmbătă, papa Francisc s-a întâlnit cu unii dintre cei care au fost supuşi la abuzuri sexuale pe când erau copii. Dar rănile sunt mult mai adânci în Irlanda. Pontiful a primit o scrisoare prin care e înştiinţat că aproximativ 100.000 de mame au fost separate cu forţa de copiii lor în Irlanda. Premierul irlandez i-a cerut suveranului pontif să asculte ce spun supravieţuitorii abuzurilor şi a cerut măsuri, potrivit Stirileprotv.ro.

Leo Varadkar, premierul Irlandei: „Aşa cum aţi spus, nu poate fi altceva decât toleranţă zero pentru cei care au comis abuzuri asupra copiilor sau au facilitat aceste abuzuri. Dar acum trebuie să ne asigurăm că asemenea cuvinte vor fi urmate şi de acţiuni.”

Duminică, cei care au fost abuzaţi sexual când erau copii vor participa la un marș de solidaritate cu victimele, dar şi de protest.

Colm O’Gorman, victimă a abuzurilor sexuale comise de preoți: „Acesta era momentul când putea recunoaște mușamalizările și responsabilitatea Vaticanului pentru acestea. Dar l-a ratat. Din nou a refuzat complet să admită rolul și responsabilitatea Vaticanului.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×