BREAKING. E oficial! Școli închise în România în perioada 11-22 martie, din cauza coronavirusului. UPDATE

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
09/03/2020, 20:28
BREAKING. E oficial! Școli închise în România în perioada 11-22 martie, din cauza coronavirusului. UPDATE
Toate școlile din România ar putea fi închise până după Paște. Sursa foto: copilul.ro

UPDATE 20:08. Ludovic Orban a anunțat închiderea școlilor și grădinițelor în perioada 11-22 martie: „Astăzi am avut o discuție legată de mai multe subiecte. Am luat decizia de suspendare a cursurilor în învâțământul preuniversitar în perioada 11 martie-23 martie, cu posibilitate de prelungire„.

UPDATE 18:40.  Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) ar fi decis luni închiderea tuturor școlilor din România vreme de o săptămână, începând de miercuri, 11 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii, potrivit Digi 24.

UPDATE 18:00. Școli închise în mai multe țări din lume de teama coronavirusului. Ultima țară care a suspendat cursurile în zeci de școli este Grecia.

UPDATE. 17:00. Cu doar câteva ore înainte să apară propunerea lui Raed Arafat de a închide școlile din România din cauza coronavirusului, Monica Anisie, ministrul Educației, afirma că acest lucru este imposibil, că nu sunt motive pentru a se lua o asemenea decizie.

Toate școlile din România ar putea fi închise pentru a stopa răspândirea coronavirusului pe teritoriul țării noastre, anunță surse oficiale citate de Digi 24. O decizie în acest sens va fi luată, însă, în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, programat luni, la ora 16:00.

Școli închise în România, din cauza coronavirusului. Măsura, propusă de Raed Arafat

În cazul în care măsura va fi adoptată, toate unitățile școlare publice din România, fie că vorbim despre învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal sau profesional își vor suspenda cursurile începând de marți, 10 martie și până pe 21 aprilie, data la care se încheie vacanța prilejuită de sărbătorile pascale.

Această măsură va fi analizată la propunerea secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, care susține că se impune, totodată, declararea stării de alertă în vederea prevenirii creșterii numărului de îmbolnăviri cu agentul patogen denumit COVID-19, având în vedere că bilanțul a ajuns deja la 15, iar alte câteva persoane sunt suspecte.

HOTĂRÂREA NR. 8 din 09.03.2020 a Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.

În data de 09.03.2020, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, în completarea măsurilor dispuse prin hotărârile anterioare ale Grupului, raportat la evoluția răspândirii infecțiilor cu COVID 19 pe teritoriul României.

În cadrul şedinţei au participat reprezentanţi ai MAI (DSU, IGSU şi IGPF), MT, MApN, INBI Matei Balş, INSP, MS, MEC, ONAC și MAE, iar în urma dezbaterilor, s-au decis următoarele :

1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.

2. Se propune, spre aprobarea CNSSU, sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

3. Se propune, spre aprobarea CNSSU, transmiterea recomandării, către unitățile superioare de învățământ publice și private, de a organiza cursurile la distanță, atunci când este posibil.

4. Se propune, spre aprobarea CNSSU, declararea stării de alertă, conform prevederilor art. 2 lit. f) coroborat 20 lit. c) din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare.

5. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privința:

– dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat,

– instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.

6. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice (ex. teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri etc.) de a dispune măsuri pentru:

– asigurarea unei distanțe mai mari între 2 spectatori prin vânzarea unui număr redus de bilete ;

– dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.)

– evitarea contactului fizic (ex. strângerea mâinilor).

7. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea furnizorilor publici și privați de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare de susținere, uși, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.

8. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc).

9. Se propune, spre aprobare CNSSU, transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispozițiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.

Președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, Dr. Raed ARAFAT”, sunt propunerile înaintate de Raed Arafat. Acestea urmează să fie dezbătute în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență de luni, 10 martie.

Premierul Ludovic Orban: Nu este o măsură care poate fi luată uşor

Ludovic Orban spune că închiderea şcolilor pentru a preveni răspândirea coronavirusului nu este o măsură care poate fi luată uşor deoarece perturbă procesul educaţional şi, în plus, trebuie văzut ce se va întâmpla cu copiii care rămân acasă, întrucât nu toţi au de cine să fie supravegheaţi.

Am văzut că toată lumea se pricepe la toate măsurile pe care ar trebuie să le ia Guvernul. Această măsură este în analiză, nu este o măsură care poate fi luată uşor pentru că am să vă spun un lucru, o măsură de închidere a şcolilor perturbă procesul educaţional şi lipseşte copiii, elevii, de posibilitatea de a primi toate informaţiile, cunoştinţele necesare şi de a crea un gol în ceea ce priveşte derularea serviciului educaţional”, a afirmat premierul.

Orban a subliniat faptul că trebuie văzut ce se va întâmpla cu elevii care urmează să rămână acasă.

În al doilea rând, este o măsură care într-un fel trebuie pregătită pentru că puneţi-vă întrebarea ce fac copiii care nu se mai duc la şcoală? Rămân acasă. Pot să stea ei sub supraveghere? Există în fiecare familie un bunic sau o bunică sau un membru al familiei, mama sau tata, care nu lucrează? Copiii nu pot fi lăsaţi fără supraveghere pentru că altfel dacă nu îi mai ducem la şcoală şi îi lăsăm acasă fără supraveghere s-ar putea să fie cu un grad de expunere mai mare la riscuri de contaminare decât dacă se duc la şcoală într-un cadru organizat, aflat sub o supraveghere a cadrelor didactice”, a explicat Orban.

Premierul susţine că o astfel de măsură trebuie luată după o analiză serioasă.

Astfel de măsuri trebuie luate după o analiză extrem de serioasă atunci când există cu adevărat toate argumentele pentru a putea lua această decizie. Avem ca punct de analiză din nou pe ordinea de zi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă acest punct, această analiză pe care o facem. Dar nu se pot lua măsuri fără analize extrem de serioase. Avem 15 cazuri, dintre care cinci s-au vindecat, deocamdată nu avem suspiciuni foarte mari”, a  precizat prim-ministrul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×