Scandal în Franța! Sute de medici au dat în judecată statul pentru cum este gestionată pandemia de coronavirus

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
21/03/2020, 14:17
Scandal în Franța! Sute de medici au dat în judecată statul pentru cum este gestionată pandemia de coronavirus GALERIE FOTO
Arcul de Triumf, Paris, gol după declararea pandemiei în Franța. Sursa foto - hepta.ro

Scandal în Franța acolo unde câteva sute de medici au depus plângere judiciară împotriva premierului Édouard Philippe şi a fostului ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn. Cei doi sunt acuzați de „minciună de stat” în gestionarea crizei epidemice.

Scandal în Franța

Mai exact, discutăm despre aproximativ 600 de medici reuniţi în asociaţia C19. Aceștia nu au ezitat și au iniţiat o acţiune judiciară contra a doi oameni considerați apropiați de președintele Emmanuel Macron, două personalități importante din Hexagon.

Cei trei medici fondatori ai asociaţei – Philippe Naccache, Emmanuel Sarrazin şi Ludovic Toro – au sesizat Curtea de Justiţie a Republicii, singura instanţă care are jurisdicţie de a judeca actele comise de membri ai Guvernului.

Sute de medici au dat în judecată statul pentru cum este gestionată pandemia de coronavirus

Fără să stea prea mult timp pe gânduri, medicii îi acuză acum pe pe Édouard Philippe şi Agnès Buzyn că nu au luat măsurile necesare pentru a opri epidemia înainte de răspândirea acesteia în Franţa. Mai mult de atât, doctorii consideră că cei doi cunoşteau riscurile.

Scandalul lipsei măştilor de protecţie a fost primul factor de nemulţumire. „Guvernul a transmis la sfârşitul lunii februarie că măştile vor veni, iar lumea a crezut.

La începutul lunii martie, când au înţeles că nu vor fi măşti, au început să spună că nu va fi nevoie. Este realitatea unei neputinţe şi a unei minciuni, adevărul este că nu aveau stocuri”, argumentează Fabrice Di Vizio, avocatul asociaţiei de medici.

Asociaţia medicilor denunţă și lipsa de acţiune a fostului ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn. „Practic, ea a explicat că ştia totul, dar nu a făcut nimic”, a subliniat avocatul Fabrice Di Vizio.

„O anchetă penală este indispensabilă, pentru a cunoaşte amploarea informaţiilor care le-au fost ascunse francezilor şi a determina responsabilităţile fiecăruia în acest fiasco medical. Serverele Ministerului Sănătăţii trebuie percheziţionate”, a subliniat avocatul.

Vă reamintim că între timp, Franţa a înregistrat nu mai puțin de 12.612 cazuri de coronavirus şi 450 de decese. Întreaga situație a fost confirmată de Jérôme Salomon, directorul Departamentului francez pentru Sănătate.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×