Scandal diplomatic între Cehia și Italia! 680.000 de măşti şi ventilatoare din China au fost confiscate „din greșeală”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
22/03/2020, 18:09
Scandal diplomatic între Cehia și Italia! 680.000 de măşti şi ventilatoare din China au fost confiscate „din greșeală” GALERIE FOTO
Cehia ar fi confiscat 680 de mii de măști din China care mergeau spre Italia. Sursa foto - hepta.ro

Scandal diplomatic între Cehia și Italia! Aproximativ 680.000 de măşti şi ventilatoare, trimise de China către Italia pentru a o ajuta în lupta cu epidemia noului coronavirus, au fost confiscate – printr-o eroare – de către vameşi din Cehia.

Scandal diplomatic între Cehia și Italia!

Totul se petrece în contextul în care peninsula a înregistrat un nou record de 800 de morţi în decurs de o zi, potrivit unei anchete a cotidianului italian La Repubblica. Cehia a recunoscut faptele la o zi distanță şi a dat asigurări că nu cunoaşte, însă, provenienţa acestor măşti, confiscate de vameşii cehi.

Cu toate acestea, Cehia se lăuda la începutul săptămânii că a reuşit să confişte măşti şi ventilatoare ”furate unor întreprinderi cehe de către infractori fără scrupule care voiau să le vândă cu tarife majorate pe piaţa internaţiomală”, povesteşte cercetătotul Lukas Lev Cervinka cotidianului La Repubblica.

680.000 de măşti şi ventilatoare din China au fost confiscate „din greșeală”

Reuters scria miercuri că autorităţile cehe au confiscat aproape 700.000 de măşti a căror proveninenţă era neclară.

Însă cercetătorul a trimis atunci forografii şi înregistrări video unor ONG-uri europene, pentru a scoate adevărul la lumină – la bordul camioanelor poliţiei de frontieră se aflau cutii ştampilate cu steagul italian şi chinez, cu înscrisuri în italiană şi mandarină care nu lăsau loc niciunei îndoieli. ”Ajutor umanitar chinez pentru Italia”, scria pe acestea

Ministerul ceh al Sănătăţii a dezminţit, iniţial, informaţiile dezvăluite de avertizorul de integritate, după care majoritatea presei cehe a preluat ştirea şi a difuzat imaginile.

Ambasada Italiei la Praga a difuzat ulterior, la rândul său, versiunea cercetătorului, preluată de seriosul cotidian economic Hospodarské Noviny.

Guvernul ceh a sfârşit prin a recunoaşte adevărul, afirmând că materialul provenea dintr-o încărcătură a Crucii Roşii din provincia chineză Zhejiang destinată Italiei, însă fără să precizeze cum a ajuns încărcătura pe teritoriul ceh.

Ministerul ceh de Interne şi-a asumat vina pe Twiter. ”Ministerul de Interne şi-a exprimat regretul faţă de această neînţelegere şi este pecale să discute cu provincia Zhejiang pentru a rezolva problema”, se arată într-un comunicat semnat de către vicepremierul Jan Hamacek, totodată ministru de Interne.

Însă, dă asigurări cercetătorul Lukas Lev Cervinka cotidianului La Repubblica, din ”motive logistice”, expeditorul ar fi anunţat Ambasada Italiei faptul că lasă materialul sechestrat la dispoziţia autorităţilor cehe şi că proceda la experierea unei noi încărcături către Italia.

Pentru moment nu se ştie dacă marfa a fost deja distribuită serviciilor de sănătate cehe. ”Acesta nu este deloc un gest politic european, este o poveste foarte ruşinoasă”, mai acuză Lukas Lev Cervinka în cotidianul italian.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×