Șase români de pe vasul Diamond Princess au fost repatriați cu un avion militar. Vor sta în carantină pentru următoarele 14 zile

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
22/02/2020, 10:57
Șase români de pe vasul Diamond Princess au fost repatriați cu un avion militar. Vor sta în carantină pentru următoarele 14 zile
Nava de croazieră Diamond Princess/ Foto: Wikipedia

Un avion militar a adus în țară șase români care s-au aflat la bordul navei de croazieră Diamond Princess, care a stat izolată în portul japonez Yokohama, din cauza epidemiei de coronavirus care a îmbolnăvit 600 de persoane aflate la bord, dintre care două au murit, transmite Digi24.

Testare de coronavirus negativă

Cei șase cetățeni români au fost testați medical pe aeroportul din Tokyo. Cum rezultatele au fost negative au fost trimiși cu un avion italian la Berlin, de unde i-a preluat o aeronavă C-27J Spartan din dotarea aviației militare române. Avionul MApN a aterizat la București azi dimineață, la ora 7.15.

Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală și având instalată o cameră specială de izolare, a fost operată de un echipaj condus de locotenent-comandorul Romeo Gârz și a avut la bord o echipă medicală aparținând SMURD București. Transportul a fost realizat cu respectarea întocmai a măsurilor pentru protecția personalului și a tehnicii, obligatorii în astfel de situații”, informează Ministerul Apărării.

Românii au fost repatriați la cererea lor.

În Japonia au rămas doi cetățeni români care au fost infectați cu coronavirus la bordul vasului Diamond Princess. Potrivit Ministerului de Externe, starea lor de sănătate este una bună. Alți nouă români, membri ai echipajului, au decis să rămână la bordul navei.

Măsuri de prevedere

Românii ajunși în țară vor rămâne în carantină timp de două săptămâni. „Fiecare va avea încăperea lui, cu grupul sanitar propriu cu tot. În momentul în care apare vreo problemă gen febră, simptomatologie care să atragă atenția că poate devine pozitiv pentru coronavirus, atunci se repeta analizele și este trimis la spital dacă acest lucru se confirmă. Dacă în 14 zile nu apare nimic, înainte de plecare sunt testați și pleacă acasă dacă la 14 zile nu se pozitivizează analizele”, a precizat secretarul de stat pentru situații de urgență, Raed Arafat, într-o intervenție la Digi24.

Arafat a afirmat că nu există riscul ca cei aflați în carantină să infecteze alte persoane.

Nu au nevoie de îngrijiri speciale. După aterizare vor fi duși la locul de carantină. Ei nu reprezintă în acest moment niciun risc, sunt fără simptome. Este o locație desemnată în colaborare cu Primăria București, foarte potrivită și care nu afectează pe nimeni. Ei stau undeva unde nu au pe nimeni în jurul lor. Nu o să dăm adresa locației, pentru că așa este normal. Populația să fie sigură însă că ei nu pot infecta pe nimeni în acest moment”, a conchis Raed Arafat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×