Sărbătoare mare pe data de 1 martie. Duminica Lăsatului-sec de brânză, sau cea a izgonirii lui Adam din Rai

Sărbătoare mare pe data de 1 martie. Duminica Lăsatului-sec de brânză, sau cea a izgonirii lui Adam din Rai
Sărbătoare mare pe data de 1 martie

Pe data de 1 martie are loc o sărbătoare mare pentru creștin-ortodocși, Duminica Lăsatului-sec de brânză. Duminica aceasta se mai numește și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, deoarece prin Postul Mare, Adam cel alungat pentru neascultare, neînfranare și nerecunoașterea păcatului de a fi mâncat din fructul oprit.

Sărbătoare mare pe data de 1 martie

Adam a dat vina pe Eva, iar prin Postul Mare are șansa să-și ispăsească pedeapsa. Postul Mare nu se referă doar la greșeala lui Adam cel dintai, ci și la îndreptarea greșelii, prin jertfa de sine, săvârșită de Adam cel Nou, adica Iisus Hristos, prin care se înnoieste întreaga ființă.

Aceasta duminică mai poartă denumirea de Duminica Iertarii, iar Evanghelia lui Matei din care se da citire azi propovaduieste acest lucru, dar si modul in care se tine corect postul: „Ca de veti ierta oamenilor gresealele lor, ierta-va si voua Tatal vostru Cel ceresc; Iar de nu veti ierta oamenilor gresealele lor, nici Tatal vostru nu va va ierta gresealele voastre. Cand postiti, nu fiti tristi ca fatarnicii; ca ei isi smolesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc.

Ziua împăcării

Adevarat graiesc voua, si-au luat plata lor. Tu insa, cand postesti, unge capul tau si fata ta o spala, Ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie“.

Duminica Lăsatului-sec de brânză este și ziua împăcării deoarece creștinii își cer unii altora iertare pentru a intra curați sufletește în Postul Paștelui.

În unele zone din România, inclusiv în satele dobrogene, în această zi, ca și în celelalte din „saptamana branzei” avea loc „batutul halvitei“, un obicei la care participau copii, tineri si chiar persoane mai in varsta.

Cu mainile prinse la spate, ei se straduiau sa prinda, cu gura, o gură de halvita care era legat cu o sfoara de un cui din grinda casei. Se spunea ca cel care reusea sa prinda bucata de halvita urma să fie norocos tot anul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×