Sfântul Vasile cel Mare, prima mare sărbătoare din 2020. Tradiţii şi obiceiuri pentru 1 ianuarie

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
31/12/2019, 13:31
Sfântul Vasile cel Mare, prima mare sărbătoare din 2020. Tradiţii şi obiceiuri pentru 1 ianuarie GALERIE FOTO
Sunt mai multe tradiții și obiceiuri de sfântul Vasile. Sursa foto - facebook

Sfântul Vasile cel Mare marchează practic prima mare sărbătoare din 2020. Fără doar şi poate este o zi cu radacini crestine, ancorata in marea sarbatoare a Craciunului. De altfel, sfântul Vasile mai este cunoscut prin anumite zone si sub numele de Craciunul Mic sau Fratele Craciunului.

Sfântul Vasile cel Mare, prima mare sărbătoare din 2020

Trebuie specificat că sfântul Vasile s-a nascut in anul 330, in Capadocia, intr-o familie numeroasa. A avut patru surori si patru frati. Cinci din cei noua au devenit sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe, alaturi de parintii lor, Vasilie, Emilia si Macrina cea Batrana, bunica Sfantului Vasile.

Doi dintre fratii sai au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa si Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfanta Macrina cea Tanara, a ajuns un model de viata ascetica. Un alt amănunt important este acela că ziua de 1 ianuarie reprezinta un moment de cumpana intre ani, care in functie de buna cunoastere a traditiilor mitologice, poate avea multe semnificatii pentru fiecare.

Tradiţii şi obiceiuri pentru 1 ianuarie

Ziua de 1 ianuarie este dedicata obiceiurilor rituale a sanatatii, belsugului si bunastarii, sorcovei, colindelor, semanatului, plugusorului si bineinteles, colindatul cu Vasilica.

Sunt mai multe traditii de Sfantul Vasile dintre care enumerăm câteva. Se spune ca in prima zi a anului nu este bine sa arunci nimic din casa, nici macar gunoiul.

Daca musafirii care vin in vizita de Sfantul Vasile sunt saraci, sarac iti va fi anul, daca sunt bogati atunci anul va fi un an imbelsugat.

Batranii spun ca esti norocos daca stranuti in seara de 1 ianuarie. Altii ziceau ca cei care nu stranuta cu aceasta ocazie, anul ce va veni nu va fi foarte bun pentru ei. Capul familiei trebuia sa-i dea bani celui care stranuta, astfel are si el noroc.

In folclorul romanesc, exista credinta ca este bine sa cosi de Sfantul Vasile, intrucat vei avea mare noroc in noul an, iar persoanelor carora le-a venit vremea de insuratoare vor gasi persoana potrivita cu care sa-si petreaca viata si vor fi foarte fericiti.

Traditia populara spune ca de Anul Nou se innoiesc toate si de aceea oamenii trebuie ca in prima zi din an sa-si puna un gand bun, ca sa le mearga bine tot anul: „Atunci sa te pazesti sa nu te superi, sa nu te sfadesti, sa fii vesel si tot anul asa vei fi”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×