Sâmbăta lui Lazăr, sărbătorită pe 11 aprilie. Ce nu ai voie să faci. Tradiții și obiceiuri

Stefania Băcanu   
în Stiri mondene
10/04/2020, 19:58
Sâmbăta lui Lazăr, sărbătorită pe 11 aprilie. Ce nu ai voie să faci. Tradiții și obiceiuri
Ce nu ai voie să faci în Sâmbăta lui Lazăr

Sâmbăta lui Lazăr, sărbătoare care are loc pe 11 aprilie, este ultima sâmbătă dinaintea Sfintelor Paști. În această zi, nu ai voie să plantezi copaci și nici să faci urări de La mulți ani. Se mai numește Învierea lui Lazăr , una dintre cele mai mari minuni săvârșite de Mânturitorul Iisus Hristos.

În Sâmbăta lui Lazăr nu ai voie să plantezi copaci

Potrivit tradiției, în Sâmbăta lui Lazăr, care se mai numește și Învierea lui Lazăr din Betania, nu este bine să planteză copaci, pentru că puieții băgați în pământ în această zi nu vor da roade. Nici urările de La mulți ani pentru persoanele care au prenume de floare nu sunt potrivite.

Pomeniri și plăcinte pentru rudele decedate

Sâmbăta lui Lazăr mai este cunoscută și ca ziua Moșilor de Florii. În această zi, se face pomenirea morților, iar gospodinele pregătesc plăcinte pe care le dau de pomană pentru sufletele celor decedați. În unele zone, fetele de măritat ies la colindat, purtând pe cap cunune cu flori de câmp, iar versurile cântecelor sunt despre moartea și înmormântarea lui Lazăr.

Colindătorii sunt primiți cu bucurie și, în cinstea lor, gazdele împodobesc locuințele cu slacie și flori. La plecare, bătrânii le oferă ouă albe, nefierte, pe care să le vopsească de Paște. În această zi este dezlegare la vin și ulei, iar de Florii se face dezlegare la pește.

Sâmbăta lui Lazăr, simbolul învierii viitoare a neamului omenesc

Ultima sâmbătă dinaintea Paștelui este cinstită de Biserica Ortodoxă ca una dintre cele mai mari minuni săvârșite de Iisus Hristos, Învierea lui Lazăr, prietenul Mântuitorului. Evenimentul s-a petrecut în Betania, iar Lazăr murise de patru zile.

Ajuns la casa familiei celui decedat, Iisus a fost întâmpnat de Marta, una dintre surorile lui Lazăr. „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit”, i-a spus femeia.

Atunci Hristos i-a răspuns: „Eu sunt învierea şi viaţa!”, i-a răspuns Mântuitorul și minunea s-a petrecut. Tradiția spune că Lazăr era fiul lui Simon, în casa căruia a avut loc Cina cea de taină a lui Iisus Hristos.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×