Tradiție inedită de Paște. De ce nu este bine să mânânci ouă roșii în ziua de Înviere

Raluca Ogaru    Ana Chivu   
în Stiri mondene
27/04/2019, 13:58
Tradiție inedită de Paște. De ce nu este bine să mânânci ouă roșii în ziua de Înviere GALERIE FOTO
De ce nu este bine să mănânci ouă roșii în seara de Înviere?

Cu toate că mulți români mănâncă ouă roșii după ce vin de la slujba de Înviere, acest lucru nu este bun. De ce nu este bine să mănânci ouă înroșite în ziua sfântă? Datinile spun și că fetele trebuie să se spelepe față cu apa în care au pus un ou roșu, bănuți și busuioc. De asemenea, altă tradiție din străbuni arată că în prima zi de Paște se ciocnesc ouăle, dar că nu trebuie mâncate.

De ce nu se consumă ouăle roșii în ziua de Înviere?

Lucrurile pe care le respectăm acum sunt departe de cele adevărate iudaice care presupuneau o sărbătoare a durerii. Alimentele precum pasca și mielul erau mâncate pe grabă, alături de ierburi amare pentru a aminti cât de grea a fost robia în Egipt.  În unele locuri, cine mănâncă ouă în ziua de Paște va fi ușor peste an. Pe timpuri, albușul de la oul sfințit se lăsa la uscat, se pisa și se sufla în ochi celor bolnavi. Sarea era folosită pentru sfințirea fântânilor, cuișoarele se spuneau că sunt foarte bune pentru surerile de măsele, iar cu făina se freca ochiul animalelor bolnave de albeață.

La întoarcerea de la slujba sfântă, creștinii pun într-un lighean cu apă un ou roșu și o monedă de argint. Datina arată că în timpul acesta trebuie să spună: „Să fiu sănătos şi obrazul să-mi fie roşu ca oul; toţi să mă dorească şi să mă aştepte, aşa cum sunt aşteptate ouale roşii de Paşti; să fiu iubit ca ouale în zilele Paştilor.” Când se dau cu banul pe față, se spune: „Să fiu mândru şi curat ca argintul. Iar fetele zic: „să trec la joc din mână-n mână, ca şi banul”, „să fiu uşoară ca şi cojile de ouă, care trec plutind pe apă”. 

De ce nu e bine să mănânci ouă roșii în ziua Învierii
De ce nu e bine să mănânci ouă roșii în ziua Învierii

Cântarea 1 de Înviere

„Ziua Învierii, să ne luminăm, popoare,
Paștile Domnului, Paștile!
Ca din moarte la viață și de pe pământ la cer,
Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi,
Cei ce-I cântăm cântare de biruință.

Hristos a inviat din morți!

Să ne curățim simțirile
Și să vedem pe Hristos strălucind,
Cu neapropiata lumină a Învierii.
Și bucurați-vă zicând: „luminați sp-L auzim”,
Cântându-I cântare de biruință.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×