Rusia și Turcia, anunț despre conflictul SUA – Iran: ”Toate părțile să acționeze cu reținere”

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
08/01/2020, 20:38
Rusia și Turcia, anunț despre conflictul SUA – Iran: ”Toate părțile să acționeze cu reținere”
Putin și Erdogan îndeamnă SUA și Iranul să acționeze cu reținere. Sursa foto: Hepta.ro

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, în cadrul unei conferințe ce a avut loc la Istanbul astăzi, 8 ianuarie. Cei doi șefi de stat au îndemnat Statele Unite și Iranul să ajungă la un consens cerând încetarea focului în Libia.

Doi președinți de stat cer încetarea focului în Libia din 12 ianuarie 2020

Rusia și Turcia au lansat un apel la încetarea focului în Libia din 12 ianuarie 2020, ora 00:00, țară care se află într-un haos de nedescris încă din 2011. Revolta susținută de NATO în anul menționat a dus la moartea dictatorului Muammar Gaddafi.

Putin și Erdogan și-au unit forțele și au îndemnat părțile implicate în conflictul SUA – Iran să acționeze cu reținere pentru ca situația dintre cele două țări să nu escaladeze și să se ajungă la un război de amploare.

„Toate părţile să acţioneze cu reţinere. Invităm toţi beligeranţii în Libia să înceteze ostilităţile începând cu 12 ianuarie 00:00 şi să declare o încetare durabilă a focului”, se arată în documentul publicat de preşedinţia turcă.

Erdogan și Putin cer prioritatea diplomației în conflictul SUA – Iran

„Ne afirmăm angajamentul pentru dezamorsarea tensiunilor în regiune şi invităm toate părţile să acţioneze cu reţinere şi raţional şi să acorde prioritate diplomaţiei”, mai subliniază preşedinţii turc şi rus.

Președintele turc a anunțat în urmă cu câteva zile că a trimis mai mulți militari în Libia. Militarii sunt trimiși pentru a sprijini GNA într-un moment în care forțele lui Haftar încep să avanseze tot mai mult pe teren și sunt tot mai aproape de porțile capitalei Tripoli.

În plus, autoritățile de la Ankara mai susțin că 2.500 de mercenari ruși luptă de partea forțelor lui Haftar care este susținut inclusiv de Emiratele Arabe Unite (EAU), Arabia Saudită şi Egipt. Autoritățile de la Moscova au negat însă aceste zvonuri.

Luna aceasta urmează să aibă loc o conferință internațională la Berlin cu scopul de a găsi o soluție pentru revenirea la procesul politic sub egida ONU. Președintele turc și cel rus sprijnă această conferință după ce în ultimii anilor relațiile dintre cele două state au devenit tot mai strânse.

De ce preșdintele SUA Donald Trump a ordonat moartea lui Soleimani

„El era responsabil pentru numeroase atrocități, a antrenat Hezbollah, a întreținut războaie civile sângeroase cu sute de mii de victime, a rănit mii de soldați americani. Mâinile sale erau pline de sângele iranienilor și americanilor. Trebuia să fie eliminat de mult timp”, a spus Trump în urmă cu puțin timp.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×