Rusia anunță dezvoltarea unui vaccin împotriva tulpinii de coronavirus, agentul patogen descoperit recent în China

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
22/01/2020, 18:16
Rusia anunță dezvoltarea unui vaccin împotriva tulpinii de coronavirus, agentul patogen descoperit recent în China
Rusia anunță dezvoltarea unui vaccin împotriva tulpinii de coronavirus, agentul patogen descoperit recent în China. Sursa foto: Hepta

Specialiștii din Rusia au anunțat că au început să lucreze intens la dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirus, agentul patogen ucigaș apărut în China într-o piață din orașul Wuhan.

Rusia a început să lucreze la dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirus

Anunțul a fost făcut de către reprezentanţii Rospotrebnadzor, o autoritate din Rusia ce se ocupă cu reglementarea siguranţei consumatorilor, informează Realitatea.net, citând Reuters.

„Da, bineînţeles, dezvoltarea unui vaccin este în desfăşurare. De fiecare dată când apare o mutaţie (a unui virus, n.r.), noi începem să dezvoltăm imediat un vaccin”, a confirmat Anna Popova, directoarea Rospotrebnadzor.

Elena Yezhlova, coordonatoarea Departamentului de Supraveghere Epidemiologică din cadrul Rospotrebnadzor, a explicat cum decurge procesul de dezvoltare al unui vaccin.

„Dezvoltarea unui vaccin este un proces îndelungat şi complicat; o decizie este luată pe baza riscului şi a nivelului de necesitate dictate de situaţia curentă”, a explicat Elena Yezhlova.

Rusia își ia măsuri de precauție

Coordonatoarea a mai spus că în prezent se bazează pe recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. În plus, reprezentanții Rospotrebnadzor au confirmat faptul că au fost întărite controalele sanitare și au fost înăsprite măsurile de carantină în toate punctele de intrare în Rusia.

Măsurile respective au fost luate din cauza epidemiei de coronavirus din China, țară vecină Rusiei.

Coronavirus este un agent patogent foarte asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficienţei umane, HIV, prezent la numeroase specii de animale şi care se poate transmite cu uşurinţă şi între specii. De aceea, coronavirus poate infecta şi omul cu forme care pot deveni chiar mortale.

Specialiştii vorbesc că, la început, coronavirus poate fi confundat foarte uşor cu gripa pentru că principalele simptome sunt asemănătoare unei gripei sau răcelii şi apar la 2-4 zile de la infectare.

Epidemia din China intervine la scurt timp înainte de festivităţile de Noul An chinezesc, perioadă în timpul căreia sute de milioane de persoane călătoresc pentru a-şi vizita familiile.

Astfel, șansele ca virusul să se răspândească și mai mult în perioada următoare sunt și mai mari.

Miercuri a fost anunțat un nou bilanț al deceselor cauzate de coronavirus. Astfel, 17 persoane și-au pierdut viața în China din cauza agentului patogen.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×