Românii pot obține bani pentru a-și dota locuințele cu sisteme de încălzire. Noul program lansat de Ministerul Mediului, finanțat cu 100 milioane de euro

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
19/02/2020, 20:39
Românii pot obține bani pentru a-și dota locuințele cu sisteme de încălzire. Noul program lansat de Ministerul Mediului, finanțat cu 100 milioane de euro
Românii pot obține bani pentru a-și dota locuințele cu sisteme de încălzire. Noul program lansat de Ministerul Mediului, finanțat cu 100 milioane de euro. Sursa foto: Hepta

Ministrul Mediului a anunțat lansarea unui program prin care românii pot obține bani pentru a-și dota locuințele cu sisteme de încălzire, un proiect ce va fi lansat în acest an în permieră.

Bani de la stat pentru dotarea locuințelor cu sisteme de încălzire

Prin intermediul acestui program, denumit „Casa eficientă energetic” românii vor avea ocazia de a-și dota locuințele cu centrale termice pe peleți, panouri foto-voltaice ori sisteme de izolație moderne.

Finanțarea, de aproape 100 milioane de euro, va fi acoperită de Administrația fondului de mediu și va acoperi în jur de 8.000 de gospodării, anunță ProTV.

Administrația fondului de mediu pune la bătaie, potrivit oficialului, aproape 100 de milioane de euro, pentru aproximativ 8.000 de gospodării.

Cu ajutorul acestui program, un solicitant ar putea primi până la 15.000 de euro, bani cu care va putea să-și cumpere un sistem de încălzire, panouri solare sau izolații, la alegere.

Statul a demarat un proiect asemănător în trecut, dar banii nu au mai venit

În timp ce statul se gândește să implementeze acest proiect, sunt deja români care și-au achiziționat, din buget propriu, astfel de sisteme de încălzire.

„Investiția inițială a fost cam 15.000 de lei, centrală, iar instalațiile de încălzire, 10.000 de lei, cam 25.000 de lei a fost instalația completă de încălzire. Are o putere de 32 de kw. Încălzește 210 metri pătrați utili la o temperatura de 21 de grade. Investiția se amortizează în 7-8 ani de zile”, a declarat un proprietar de centrală cu peleți, pentru ProTV.

Statul român a mai demarat un program asemănător, ce prevedea finanțarea pentru panouri solare, denumit ”Casă verde fotovoltaice”. Sprijinul financiar fusese derulat tot de administrația fondului de mediu.

Programul a luat ființă în 2018, oamenii au depus dosarele pentru finanțare, însă banii nu au mai venit.

Acum, ministrul Mediului a declarat că programul „Casă Eficientă Energetic” va putea fi accesat inclusiv de către instituțiile publice. Astfel, chiar și școlile de la țară ar putea înlocui sobele pe lemn cu calorifere sau ar putea sa izoleze ferestrele, pentru a păstra o temperatură optimă în interiorul sălilor de curs.

În acest caz, sunt prevăzute aproape 400 de milioane de lei, printr-un buget separat, a anunțat ministrul Mediului.

Până la derularea efectivă a programului va mai trece timp, asta pentru că autoritățile nu au stabilit încă ce condiții vor trebui să îndeplinească cei care vor să acceseze finanțare prin programul „Casa Eficientă Energetică”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×