Ce salariu are un preot în 2020, în România. Câştigă în fiecare lună mult mai puţin bani decât te-ai fi aşteptat

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
19/02/2020, 10:16
Ce salariu are un preot în 2020, în România. Câştigă în fiecare lună mult mai puţin bani decât te-ai fi aşteptat GALERIE FOTO
Absolvenții de Teologie au nevoie de Parohie ca să primească salariu. Sursa foto - hepta.ro

Dacă te-a interesat vreodată ce salariu are un preot în 2020, în România, atunci materialul următor îți va prezenta tot ce trebuie să știi. În primul rând, preoții sunt remunerați în funcție de ierarhie, dar și de parohia pe care o dețin.

Ce salariu are un preot în 2020, în România

Astfel, un preot care este la început de drum, proaspăt absolvent de Teologie, are nevoie de o parohie. Atunci când primeşte propria biserică pe care trebuie să o slujească încasează un salariu net de aproximativ 2.000 de lei.

În mod evident, cei cu vechime depășesc această sumă. Veniturile sunt rotunjite, însă, și de banii primiți din donațiile către Biserică.

Câştigă în fiecare lună mult mai puţin bani decât te-ai fi aşteptat

„Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări.

Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf. Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro.

Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”, a mărturisit un preot din județul Argeș, în urmă cu ceva timp.

De remarcat că Legea salarizării unitare prevede majorări de salarii pentru personalul clerical. Acestea au început deja să fie aplicate de la începututul anului 2018 și vor continua până în 2022.

De altfel, conform acestei legi, până în anul 2022, un preot debutant cu studii superioare va primi 3.700 de lei brut. Un preot cu gradul II și studii superioare va primi 3.900 de lei, în timp ce un preot definitiv cu studii medii va primi 3.650 de lei brut, scriu cei de la redacția.ro.

În ceea ce privește funcțiile mai înalte în BOR, un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei, un mitropolit 7.500 de lei, iar un Patriarh poate ajunge la peste 8.000 de lei

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×