Bani mai mulţi pentru profesori! Cum pot primi trei salarii medii brute

Claudiu Ilie  
înStiri de ultima ora
11/02/2020, 14:44
Bani mai mulţi pentru profesori! Cum pot primi trei salarii medii brute
Bani mai mulţi pentru profesorii care decid să meargă în mediul rural *foto: scoalagorjeana.com

Proiectul de lege care prevede ca personalul didactic titularizat în mediul rural să beneficieze de o indemnizație de instalare de 3 salarii medii brute pe economie a fost adoptat tacit în ședința de marți a plenului Camerei Deputaților. Banii ajung însă la profesor doar cu condiţia de a preda pe post în mediul rural cel puţin 5 ani şcolari efectivi.

Indemnizație specială pentru profesorii care merg în mediul rural

Astfel, proiectul de lege arată că „Personalul didactic de predare din învăţământul de stat beneficiază anual de două salarii minime brute, din fondurile alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională şi evoluţie în carieră, precum şi pentru achiziţionarea de materiale didactice şi auxiliare didactice curriculare necesare procesului instructiv/educativ.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Cadrele didactice care se titularizează în mediul rural beneficiază, în termen de un an, de o indemnizaţie de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, sub condiţia de a preda pe post/catedră în mediul rural cel puţin 5 ani şcolari efectivi.”

Dacă acesta renunță la post mai repede decât cei cinci ani, atunci acesta va fi nevoit să dea înapoi o parte din bani:

„Cadrul didactic este obligat să restituie parţial indemnizaţia dacă înainte de împlinirea termenului de 5 ani îşi schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban, în cazul suspendării contractului individual de muncă pe perioada concediului fără plată, precum şi în cazul demisiei. Indemnizaţia se restituie proporţional cu numărul de ani şcolari în care nu şi-a desfăşurat activitatea în mediul rural”, mai arată proiectul.

Primă pentru profesorii cu o vechime în învățământ de peste 30 de ani

De asemenea, proiectul de lege mai arată și faptul că profesorii care au o vechime de peste 30 de ani vor beneficia, în momentul pensionării pentru limită de vârstă, de o indemnizaţie în cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Proiectul de lege urmează să meargă la Senat pentru dezbatere şi vot, acesta fiind Camera decizională.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×