VIDEO Românii blocați la granița dintre Austria și Ungaria vor fi lăsați să meargă către țară. Reacția lui Ludovic Orban. Update

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
18/03/2020, 17:38
VIDEO Românii blocați la granița dintre Austria și Ungaria vor fi lăsați să meargă către țară. Reacția lui Ludovic Orban. Update
Premierul Ungariei, Viktor Orban/ Foto: Facebook

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a obținut acordul autorităților ungare pentru ca românii care nu au reușit să tranziteze Ungaria în cursul nopții trecute să-și poată continua drumul către țară. Tranzitul către România se va face cu anumite restricții și doar într-un interval orar.


UPDATE, ora 17:30 Premierul Ludovic Orban a vorbit despre discuția pe care a purtat-o cu Viktor Orban și măsurile luate pentru românii blocați în Ungaria:

„În urma unei discuții personale cu premierul Ungariei, Viktor Orban, am fost informat oficial că se va reglementa situația cu tranzitul în Ungaria. În ceea ce privește transportul de marfă, nu vor mai exista restricții. În ceea ce privește transportul de persoane se va permite transportul de persoane, în convoi, între orele 21 și 5 dimineața pentru cetățenii care vor să traverseze Ungaria dinspre Europa de Vest.”

„Din toate informațiile oficiale pe care le avem, putem spune că fluența transportului de marfă este asigurată și transportatorii români își vor putea desfășura activitatea în condiții normale. Am insistat pentru a permite transportatorilor continuitatea în activitate, asigurând condiții speciale de protecție pentru șoferii de tiruri, care o dată reveniți în țară să își poată reia activitatea fără să aibă obligația de a sta 14 zile în carantină, cu condiția respectării normelor de igienă și fără să aibă simptomele de coronavirus”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.


Ungaria face o excepție pentru români

”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în vederea identificării unei noi soluții pentru asigurarea tranzitului și facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români. Soluția agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetățenilor români care se află la acest moment la granița dintre Austria și Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului”, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.

Ungaria a acceptat și ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autorități. Acordul cu România este o excepție de la închiderea granițelor dispusă de autoritățile de la Budapesta pentru combaterea răspândirii coronavirusului.

Ministerul de Externe precizează că se caută în continuare soluții pentru revenirea în  țară a tuturor cetățenilor români  aflați în străinătate și care nu au mijloace să-și prelungească șederea peste hotare.

În cursul zilei de ieri au revenit în țară 170 de cetățeni români: 59 cetățeni români care fuseseră blocați pe aeroportul din Budapesta, 23 din Maroc și 118 din Egipt. De asemenea, astăzi alți 78 de cetățeni români au revenit în țară din Iordania, ca urmare a demersurilor efectuate de Ambasada României la Amman, iar la acest moment sunt în derulare demersuri pentru facilitarea repatrierii unor grupuri de cetățeni români aflați în Portugalia, Maroc, Egipt și Malta”, precizează sursa citată.

Primul convoi a trecut deja

Nu mai puțin de 3.500 de persoane, cei mai mulți cetățeni români, erau blocate marți la frontiera dintre Austria şi Ungaria, după ce Ungaria a închis graniţele pentru transportul de persoane. Ministrul Bogdan Aurescu i-a cerut omologului ungar crearea unui coridor umanitar pentru a permite tranzitul neîntrerupt al acestora spre România.

„Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepţie, aplicată o singură dată, repatrierea cetăţenilor români în cel mai scurt timp posibil”, a arătat MAE. În cele din urmă, autorităţile ungare au permis cetăţenilor români tranzitarea teritoriului Ungariei dinspre Austria, în intervalul 17 martie ora 21.00 – 18 martie ora 5.00.

Poliția ungară  a format un convoi pe care l-a escotat de la granița cu  Austria până la cea cu România, însă nu  toți românii  au reușit să treacă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×