România se află în stadiu pre-epidemic. S-a schimbat algoritmul pe testare pentru C0VID-19

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
23/03/2020, 17:35
România se află în stadiu pre-epidemic. S-a schimbat algoritmul pe testare pentru C0VID-19
România nu se află momentan în criză

România se află în stadiu pre-epidemic și nu există momentan dovezi de transmitere intra-comunitară susținută. Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Sănătate Publică.

INSP a schimbat regulile de testare

Cu toate acestea, criteriile de testare a personalului medicalo-sanitar pentru coronavirus au fost modificate și vor fi testați toţi cei care sunt contact apropiat al unui caz confirmat, indiferent dacă sunt simptomatici.

Până în prezent erau testați medicii care au intrat în contact cu un caz confirmat de coronavirus, doar dacă era simptomatic.

„În acest moment România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), neexistand inca dovezi de transmitere intra-comunitară sustinuita.

În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectat”, au preizat cei de la INSP, conform news.ro.

De asemenea, s-au schimbat criteriile pentru care o persoană poate fi testată de coronavirus. Pe lângă persoanele simptomatice cu istoric de călătorie internațională, vor fi testați și contacții simptomatici ai cazurilor confirmate.

Urmează personalul medico-sanitar contact apropiat cu un caz confirmat, cazurile cu infecții acute respiratorii severe negativi la testul de gripă din toate spitalele.

Criza din Suceava schimbă jocul

Regulile s-au schimbat după ce peste 40 de medici și asistente s-au contaminat cu coronavirus în România. Cazurile Spitalului „Dimitrie Gerota” din București și Spitalului Județean Suceava sunt celemai cunoscute

În România sunt 576 de cazuri de oameni infectați cu coronavirus și 5 decese înregistrate. Conform MAI, 118 persoane care nu au respectat perioada de autoizolare au fost plasate în carantină instituționalizată.

România poate evita momentan situația din Italia, țară pusă în genunchi de coronavirus, însă doar prin măsuri ferme și prin disciplinarea populației.

  • 576 de coronavirus au fost înregistrate în România
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×