Cât de pregătită e România în lupta cu coronavirus? Numărul oficial de paturi ATI și ventilatoare mecanice

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
23/03/2020, 17:15
Cât de pregătită e România în lupta cu coronavirus? Numărul oficial de paturi ATI și ventilatoare mecanice
Câte ventilatoare și paturi ATI are România?

România este pregătită de o criză declanșată de coronavirus doar până în momentul când cifra celor care au nevoie de ventilare mecanică va depăși 1.361 simultan.

Cifrele oficiale ale spitalelor românești

Conform unui comunicat al Grupului de Comunicare Strategică, România e pregătită să facă față epidemiei de coronavirus până la un punct. De altfel, Raed Arafat explicase în trecut că de la 2000 de cazuri grave în sus situația va deveni complicată.

La acest moment dispunem la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI şi de 1.361 ventilatoare mecanice. În ceea ce priveşte testele pentru coronavirus, numărul de teste disponibile în cele 11 centre de testare de la nivel naţional era duminică seară de 8.612”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Doctorul Rafila a subliniat că e irelevant numărul total de îmbolnăviți, fiindcă sistemul medical se raportează la numărul de îmbolnăviți din ultimele 24 de ore: „Nu contează că avem 10.000 sau 100.000 de cazuri. Important e să nu avem în 24 de ore multe cazuri, până atunci sistemul medical face față”.

România vs restul lumii

Ce înseamnă de fapt pentru România 2.653 de paturi ATI și 1.361 de ventilatoare mecanice? Este practic cifra care ne arată când se va prăbuși sistemul: în momentul în care vom avea peste 1361 de oameni care au nevoie de ventilator mecanic, situația va ajunge ca în Italia, unde doctorii trebuie să facă o alegere complicată.

Comparativ, în China în acest moment există 1.749 de cazuri grave. În Italia, țara cea mai afectată avem 3.000 de cazuri grave, în timp ce Spania se confruntă cu 2.355 de cazuri.

  • În SUA, de exemplu se regăsesc 795 de cazuri grave.

Cu ce ne ajută ventilatoarele?

Echipamentele din spitalele românești vor fi estențiale în momentul în care epidemia din România va începe să provoace decese și noi îmbolnăviri.

Ventilatoarele asigură susținerea plămânilor.  În condițiile în care coronavirus afectează în mod special plămânii, se va impune susținererea articificială a vieții, prin intubare și conectarea la ventilatoare.

Paturile ATI (Terapie Intensivă) sunt acele paturi speciale destinate secției de terapie intensivă. Sunt menite să ofere sprijin atât medicilor cât și pacienților.

Mașini anestezie: Viața ar putea avea nevoie pentru a fi susținută în cazul anumiți pacienți de „mașini de gaz”. Ele asigură administrarea unui amestec gazos care include gaze anestezice dar și gaze care susțin viața.

Monitoarele: Monitoarele sunt extrem de importante pentru că oferă date în timp real despre funcțiile vitale ale pacientului.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×