România mai pierde un dosar la CEDO! Statul trebuie să plătească despăgubiri fostei asistente de la Maternitatea Giulești

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
23/07/2019, 15:41
România mai pierde un dosar la CEDO! Statul trebuie să plătească despăgubiri fostei asistente de la Maternitatea Giulești GALERIE FOTO
Ambulanțele au venit imediat la Maternitatea Giulești după ce incendiul a fost anunțat. Sursa foto - facebook

România mai pierde un dosar la CEDO, de data aceasta în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești. Plângerea a fost formulată chiar de Florentina Cârstea, asistenta care a fost arestată în urma tragediei ce a dus la moartea a cinci bebeluși. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că arestarea dispusă în cazul ei nu a fost una justificată.

România mai pierde un dosar la CEDO!

Statul trebuie să plătească acum pagube morale în valoare de 5.000 de euro pentru încălcarea articolelor privind justificarea arestului preventiv. CEDO a luat la cunoștință că asistenta Florentina Daniela Cîrstea a fost arestată preventiv, fiind considerată a reprezenta un risc pentru membrii spitalului. Totuși, tribunalul care a decis arestarea preventivă a acesteia nu a oferit și o explicație exactă pentru această hotărâre.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului notează că prima instanță a făcut afirmații într-o manieră generală, fără a specifica cum situația specifică a reclamantei ar putea duce la intensificarea unor tensiuni sociale, și care nu este suficientă pentru a justifica arestarea preventivă”, se arată într-un comunicat al CEDO.

România mai pierde un dosar la CEDO! Maternitatea Giulești
Imagine surprinsă pe holurile maternității în timpul incendiului. Sursa foto – facebook

Statul trebuie să plătească despăgubiri fostei asistente de la Maternitatea Giulești

În privința primului paragraf, cel în care se discuta despre privarea de libertate în cazul deţinut legal pe baza condamnării pronunţate de către un tribunal competent, Curtea Europeană afirmă că prima instanță a „decis că există suspiciuni plauzibile că reclamanta este vinovată. Ulterior, tribunalul a adus la cunoștiință faptul că aceasta a fost adusă în fața instanței, iar arestarea sa preventivă a respectat Art. 5 paragraful 1”, așadar nu există o încălcare a acestei previziuni.

Referitor la Art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, „CEDO notează că doamna Cîrstea nu a depus o plângere împotriva presei pentru încălcarea demnității sale ca rezultat al publicării unor fotografii cu aceasta în timpul procesului. Curtea consideră astfel că reclamanta nu a oferit niciun argument care să arate că această soluție nu ar fi fost eficientă, iar aceste plângeri au fost respinse”. Vă readucem aminte că incendiul a izbucnit în 16 august 2010 în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” – Maternitatea Giuleşti.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×