România intră în Schengen săptămâna viitoare? Vestea primită de la Parlamentul European

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
08/12/2018, 14:19
România intră în Schengen săptămâna viitoare? Vestea primită de la Parlamentul European
România ar putea fi primită în Schengen de săptămâna viitoare!

Parlamentul European supune la vot! România ar putea să intre în Schengen chiar de săptămâna viitoare. De asemenea, Bulgaria se află în aceeași situație. Eurodeputații și-au expus susținerea pentru aceasta încă din anul 2011. Decizia finală va fi luată unanimă de către Consiliul Uniunii Europene. Această instituție va urma să fie prezidată de către România, pentru șase luni de zile.
Rezoluția în cauză este redactată de Serghei Stanișev, eurodeputat socialist bulgar.

Potrivit agrpres.ro, Consiliul Uniunii Europene trebuie să ia o decizie destul de rapid și pozitiv asupra aderării Românieie și Bulgariei în Schengen. Poziția a fost confirmată deja de câteva ori. „Am lucrat de ambele părți pentru ca România să fie admisă în spațiul Schengen. Rămân convins că înainte de finalul mandatului acestei Comisii Europene vom fi primit România ca membru Schengen. Mai sunt eforturi de depus, dar vom obține acest rezultat. Aș vrea ca România să aducă bunul simț românesc în procesul european”, a declarat Jean Claude Juncker.

România ar putea intra în Schengen peste o săptămână?

Liderii europeni au decis la un nivel înalt să accepte aderarea României, dar și a Bulgariei la spațiul Schengen. Decizia ar putea fi luată în luna decembrie de Consiliul Uniunii Europene. „S-a luat decizia politică, de către statele membre, ca ușa Schengen să fie deschisă Româiei și Bulgariei. Nu s-a stabilit încă un calendar, însă eu mă aștept ca cel târziu în luna decembrie să fie un vot în Consiliul Uniunii Europene”, a declarat anul trecut Corina Crețu, pentru Evenimentul zilei.

Jean Claude Juncker și Viorica Dăncilă
Jean Claude Juncker și Viorica Dăncilă

La momentul acela, spațiul Schengen cuprindea 26 de state: Belgia, Italia, Danemarca, Franța, Portugalia, Suedia, Germania, Spania, Finlanda, Luxemburg, Grecia, Islanda, Olanda, Austria, Norvegia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Elveția și Liechtenstein.

 Jean Claude Juncker și Viorica Dăncilă, despre România în Schengen

Jean Claude Juncker a declarat că Guvernul Românieie este pregătit pentru președenția Consiliului Uniunii Europene. ”Intenția mea e ca România să devină membru al Schengen. În ultimul raport am atras atenția asupra punctelor slabe, am lucrat pentru a îmbunătăți pregătirea României … Nu aș dori să îmi închei mandatul înainte ca România să devină membru Schengen”. De asemenea, Viorica Dăncilă, premierul Românieie, a afirmat că se fac toate eforturile pentru ”independența justiției și respectarea statului de drept.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×