Autoritățile par incapabile să gestioneze importurile ilegale de deșeuri, astfel că România se trasformă din ce în ce mai mult în groapa de gunoi a Europei.
România, groapa de gunoi pentru alte state europene
Tone de deșeuri ajung să intre în țara noastră ilegal, fiind de cele mai multe ori depozitate pe câmpuri ori arse în fabricile de ciment, informează ProTV.
Astfel, Garda de Mediu a anunțat 15 importuri ilegale de gunoaie în ultimii doi ani, iar în ultimele zile 700 de tone de deșeuri din Italia au fost descoperite după ce au trecut în țara noastră, ilegal, prin Bihor, la finalul anului trecut.
Momentan nu se știe prin ce vamă au ajuns camioanele cu cele 700 de tone de resturi textile, plastic şi cauciuc şi nici cum le-a fost permis accesul în ţară.
Pe o parte dintre ele firma care le-a adus în România a încercat să le ascundă în apropierea unui fost cap din Ineul de Criș, judeţul Bihor.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
Activiștii de mediu mărturisesc că nu se cunosc cifrele oficiale legate de cantitatea de deșeuri ce ajung în România din alte state. Acestea sunt, introduse, de cele mai multe ori, ilegal, sub pretextul că sunt de fapt diverse bunuri.
Ulterior, resturile ajung la fabricile de ciment pentru a fi arse sau, mai rău, sunt aruncate pe câmpuri.
Patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România (CIROM) ne-a transmis un drept la replică, ce poate fi consultat AICI.
Mai mult, nu se știe exact nici natura deșeurilor aduse în România, legal sau nu, asta pentru că la frontiere nu există nu control special. Asta poate face ca pe teritoriul României să ajungă inclusiv gunoaie contaminate sau resturi din spitale.
„Noi avem două probleme în România: nu controlăm foarte bine la graniţă ceea ce intră şi dacă controlăm nu urmărim după aceea în interiorul ţării. Noi ar trebui în mod normal ca fiecare transport de deşeuri să aibă o rezolvare cunoscută de autorităţi”, a declarat Răul Pop, de la Coaliția pentru Economie Circulară, pentru ProTV.
O tonă de resturi depozitată în România se plătește cu aproximativ 30 de euro, față de țările din vest, ce taxează aceeași cantitate cu 150 de euro.
Drept urmare, țările preferă să își trimită gunoiul în țara noastră, întrucât avem cele mai mici costuri de depozitare.