Europa nu mai are unde să stocheze deșeurile nucleare! Bazinele Finlandei sunt pline în proporție de 93%

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
06/02/2020, 21:36
Europa nu mai are unde să stocheze deșeurile nucleare! Bazinele Finlandei sunt pline în proporție de 93%
Europa nu mai are unde să stocheze deșeurile nucleare

Europa nu mai are unde să depoziteze deșeurile nucleare! Cei mai mari producător de astfel de deșeuri sunt Franţa, Marea Britanie, Ucraina şi Germania. Aceste țări produc peste trei sferturi din deşeurile nucleare existente în Europa, potrivit unui studiu întocmit parţial pe baza datelor furnizare de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Europa nu mai are unde să stocheze deșeurile nucleare

Un raport prezentat miercuri de Fundaţia Heinrich Boell din Germania, afiliată Partidului Verzilor, spune că peste 60.000 de tone de deşeuri nucleare radioactive sunt în prezent stocate în facilităţi provizorii în Europa, în timp ce capacităţile de stocare a acestora au ajuns la limită şi nu au fost încă elaborate soluţii pe termen lung.

Centralele atomoelectrice oferă pentru multe state europene o sursă importantă de energie, dar în acelaşi timp şi controversată. Susţinătorii energiei nucleare o consideră o bună alternativă faţă de combustibilii fosili poluanţi, în timp ce adversarii ei avertizează asupra deşeurilor nucleare, care pot rămâne mii de ani radioactive, prin urmare pot îmbolnăvi oamenii de cancer.

Unde se găsesc cele mai multe deșeuri radioactive

Până în prezent, Finlanda este singura ţară din lume care va construi o facilitate de stocare permanentă a celor mai periculoase tipuri de deşeuri nucleare, potrivit raportului citat.

Actualele capacităţi de stocare pentru deşeurile nucleare cu grad mediu şi înalt de radioactivitate nu au fost concepute pentru a funcţiona ca facilităţi pe termen lung, fiind doar provizorii.

În prezent, cea mai mare parte a combustibilului nuclear uzat este plasat în bazine de răcire, care sunt însă mai puţin sigure decât depozitele uscate, relevă documentul.

Mai mult, actuala capacitate de stocare se apropie de saturaţie. De pildă, în Finlanda aceste capacităţi sunt pline într-un procent de circa 93%, iar în Suedia de 80%. Cifrele ar putea fi însă și mai alarmante, deoarece multe ţări nici măcar nu furnizează astfel de informaţii, notează autorii studiului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×