Incident radioactiv în Orientul Îndepărtat. Autoritățile din Rusia sunt în alertă

Incident radioactiv în Orientul Îndepărtat. Autoritățile din Rusia sunt în alertă
Incident radioactiv în Rusia. Orientul Îndepărtat a fost afectat *foto: sciencenews.com

Rospotrebnadzor, Agenţia de supraveghere sanitară a Rusiei a anunţat vineri că şi-a intensificat monitorizarea nivelului de radiaţii în Orientul Îndepărtat rus. Măsura a fost luată din cauza creşterii nivelului în Marea Chinei de Sud în urma unui presupus ‘incident radioactiv’, transmite agenţia de presă rusă Interfax.

Rospotrebnadzor a aflat despre acest presupus incident din Reţeaua globală de monitorizare a mediului, dar nu a putu preciza ce se întâmplă în zonă. Ce au transmis până acum este faptul că până la ora actuală nu există vreun pericol pentru cetăţenii ruşi din regiunea respectivă.

Alertă cu radiații în Orientul îndepărtat

Primii care au avut o alertă în acest sens au fost americanii. Astfel, postul de radio american Hal Turner Radio Show a anunţat miercuri seara, după ce a citat surse militare, despre o puternică explozie subacvatică.

Potrivit canalului media american, o explozie cu o putere între 10 şi 20 de kilograme TNT ar fi avut loc la o adâncime de aproximativ 50 de metri, iar versiunea unui cutremur a fost deja exclusă. În zona respectivă se află submarine americane, a mai indicat postul de radio menţionat.

Nu este primul incident radioactiv din Rusia

De asemenea, începând cu cu 21 noiembrie, reţeaua globală de monitorizare a mediului uRADMonitor Global Environmental Monitoring Network,  a înregistrat pe harta sa interactivă o creştere a nivelului de radiaţii (0,22-0,24 ľSv / h) în zona oraşului chinez Zhanjiang, cunoscut pentru întreprinderile sale din industria chimică, alimentară şi constructoare de maşini.

Nu este primul astfel de incident care are loc în Rusia. Astfel, în urmă cu două luni O explozie s-a produs la Vector, un laborator din Siberia, unde în era sovietică au fost cercetate arme biologice. Acolo sunt depozitate tulpini de virusuri periculoase, inclusiv Ebola, variolă, ciumă ori antrax. Din fericire niciunul dintre viruși nu a „scăpat”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×