București, printre orașele cu cel mai aglomerat trafic din Europa. Ce loc ocupă capitala României la nivel mondial

Adrian Ilie   
în Stiri mondene
03/02/2020, 18:34
București, printre orașele cu cel mai aglomerat trafic din Europa. Ce loc ocupă capitala României la nivel mondial
Românii se întorc de la munte, însă vor sta mai mult pe drum

Bucureștii se află pe locul 4 din Europa în ierarhia orașelor cu cel mai prost trafic în anul 2019, potrivit TomTom Traffic Index, un clasament anual care reflectă timpul petrecut în trafic și nivelul de congestie a străzilor marilor orașe ale lumii. Potrivit metodologiei utilizate, Capitala are un nivel de 52% al ”congestiei traficului”, coeficient care reflectă timpul suplimentar petrecut în mașină din cauza aglomerației.

Involuția în trafic

Dintre orașele europene, mai prost decât în București se circulă doar la Moscova – 59%, Istanbul – 55% și Kiev – 53%. Iar vestea rea este că, în cazul capitalei noastre, tendința este de intensificare a traficului, cu 4% mai mult în comparație cu statistica pe 2018.

Potrivit TomTom.com, în București cel mai bine s-a circulat pe 28 aprilie, o zi de duminică, pe când cel mai intens trafic a avut loc joi, 21 noiembrie. În medie, la orele de vârf ale dimineții un șofer stă 28 de minute în plus în mașină, iar la orele de vârf de seară, perioada crește la 31 de minute. Durata totală anuală a întârzierilor provocate de orele de vârf este de 9 zile și 11 ore.

La nivel mondial, orașele cu cel mai aglomerat trafic sunt Bengaluru (India) și Manila (Filipine), ambele cu 71%, urmate de Bogota (Columbia) -68%, Mumbai (India) – 65%, Pune (India) și Moscova (Rusia) -59%, Lima (Peru) – 57%, New Delhi (India) – 56%, Istanbul (Turcia) – 55%, Jakarta (Indonezia) , Bangkok (Thailanda) și Kiev, toate cu 53%, urmate de București și Mexico City, care-și împart locurile 13-14.

O ciudățenie a Europei

Astfel, București este în vârful unei ierarhii de nedorit, printre orașe asiatice și sud-americane din țări în care extinderea infrastructurii ține greu cu creșterea demografică, scuză care nu poate fi invocată în cazul României.

Este de remarcat că din cele 4 orașe europene care sunt în top 15, București este singurul oraș aflat în Uniunea Europeană.

Orașe europene mult mai mari au mai puține probleme cu traficul decât capitala noastră. Astfel, Paris, Roma, Bruxelles, Londra ocupă locurile 42-45, cu coeficient al ”congestiei” de 38-39%.

Dintre țările vecine, doar în Ucraina se circulă la fel de prost, în Kiev, cu un scor aproape identic cu al Bucureștilor, 53 față de 52%, și în Odessa – 47%.

Capitala Ungariei, Budapesta, ocupă locul 48, cu un scor de 37%, iar cea a Bulgariei, Sofia, este pe locul 54, cu 36%.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×