România a intrat în scenariul 3 al epidemiei. Tot ce trebuie să știți despre noile restricții

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
14/03/2020, 17:11
România a intrat în scenariul 3 al epidemiei. Tot ce trebuie să știți despre noile restricții
Măsuri de răspândire a epidemiei (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat o hotărâre pentru instituirea unor măsuri suplimentare pentru evitarea răspândirii COVID-19. Numărul restricțiilor și al măsurilor preventive crește apreciabil, îndeosebi pentru anumite categorii de persoane, mai expuse îmbolnăvirii.

Prevederi speciale pentru demnitari și pușcăriași

Astfel, CNSSU a decis restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri.

Administrația Națională a Penitenciarelor a fost însărcinată să elaboreze un proiect de modificare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor prin care să fie impuse măsuri de evitare a răspândirii bolii în închisori și care să fie pus în regim de urgență în dezbatere parlamentară.

Personalul esențial pentru asigurarea funcționării Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavodă intră în izolare preventivă, în concordanță cu prevederile Planului de continuitate a activităților de bază în cazul unei epidemii/pandemii.

Pentru membrii Guvernului și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare,  se face o excepție de la măsura autoizolării, cu păstrarea distanței de minimum 5 metri față de alte persoane și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații.

Intrarea în scenariul al 3-lea, pe teritoriul României presupunea, estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”. Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19)”, se arată într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică.

Grupul precizează că, deocamdată, se poate realiza, trasabilitatea contactelor persoanelor infectate în urma anchetelor epidemiologice.

La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus (COVID-19)”, se mai spune în comunicat.

Măsuri de protecție a poștașilor

Autoritățile au elaborat un set special de recomandări pentru protejarea poștașilor care trebuie să ducă pensia la domiciliul celor aflați în izolare sau în alte cazuri similare:

▪ Solicitarea către persoana autoizolată să poarte masca de protecție;
▪ Păstrarea, pe cât posibil, a unei distanţe mai mari de 2 m faţă de persoana izolată care urmează să-şi primească drepturile de protecţie socială;
▪ Persoana izolată va semna orice document cu instrument de scris propriu;
▪ Salariaţii vor purta un echipament minim de protecţie constând în mască de protecție şi vor fi dotați cu un dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după fiecare contact cu o persoana aflată în autoizolare.
▪ Mijloacele de transport folosite în aceste cazuri vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafeţe; dezinfecția în vehiculul de transport se va face cel puțin de doua ori în timpul unei ture de lucru cel puțin prin ștergerea suprafețelor de posibil contact cu mâinile personalului.

Reguli pentru angajații companiilor de utilități

▪ Înainte de intrarea în locuința să solicite persoanei autoizolate să poarte masca de protecție;
▪ În timpul efectuării lucrărilor necesare să solicite persoanei autoizolate să stea în altă cameră sau la o distanță mai mare de 2 m;
▪ Membrii echipelor de intervenție vor purta un echipament minim de protecţie constând în: măşti, ochelari de protecţie, mănuşi.
▪ Membrii echipelor de interventie vor fi dotați cu dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după finalizarea intervenției, precum și după orice manevră care prezintă un risc de contaminare mai ales dacă aceasta manevră a fost efectuată fără mănuși (atingerea unor suprafețe posibil contaminate de către persoanele autoizolate).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×