Guvernul Orban, învestit cu voturile PSD. Miniştrii ies din izolare şi vin la Cotroceni să depună jurământul / UPDATE

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
14/03/2020, 17:07
Guvernul Orban, învestit cu voturile PSD. Miniştrii ies din izolare şi vin la Cotroceni să depună jurământul / UPDATE
foto: Inquam - Octav Ganea

Klau Iohannis l-a desemnat vineri tot pe Ludovic Orban premier, care tocmai a intrat în autoizolare, fiind suspect de contagiune cu coronavirus. Șeful statului a invocat criza coronavirusului ca argument pentru continuitate la Palatul Victoria. Sâmbătă, Parlamentul a votat acest Guvern, în condiţii extraordinare.

UPDATE, ora 17.09:  Cu 286 de voturi pentru şi 23 împotrivă, Guvernul Orban este din nou învestit şi capătă puteri depline. Cei din PSD au votat pentru Executiv. Miniştrii ies din izolare şi vor depune jurământul la Cotroceni, aşa cum prevede Constituţia.

În scenariul 3 al autorităţilor se prevede acest lucru:

„Membrii Guvernului si oficialii de rang inalt din institutiile apartinand sistemului national de securitate si aparare, pot iesi din izolare, cu pastrarea distantei de minimum 5 metri fata de alte persoane care nu se afla in izolare si cu obligativitatea portului mastii de protectie, exclusiv pentru exercitarea obligatiilor expres prevazute de Constitutie si strict pe durata exercitatii acestor obligatii.”


UPDATE, ora 15.00: Votul s-a terminat la Senat şi continuă la Camera Deputaţilor.

În total, 78 de senatori au fost prezenți la vot, din totalul celor 136. Doar 4 PNL-işti au fost la vot, mulţi dintre liberali fiind în izolare, după ce Vergil Chiţac a fost confirmat cu coronavirus

UPDATE, ora 11.33: O procedură de vot cu totul specială din cauza coronavirusului

Live în Parlament. Votarea Guvernului Orban (3)

Posted by Mihai Goţiu on Saturday, March 14, 2020

UPDATE, ora 11.11: Violeta Alexandru neagă că nu a răspuns la telefon şi spune că a fost pusă pe hold de preşedintele Comisiei până a fost deconectată.

UPDATE, ora 10.49: S-au terminat audierile. Florin Cîţu, Monica Anisie, Cătălin Predoiu, Violeta Alexandru, Victor Costache, Costel Alexe, Ion Ştefan au fost miniştrii cu aviz negativ. Urmează să se voteze Guvernul.

UPDATE, ora 10.16: Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a venit în persoană la audieri, fără mască de protecţie, deşi, conform procedurilor, acesta trebuia să stea în izolare, făcându-i-se doar un test de coronavirus. El a spus că nu este niciun pericol şi că ar trebui ca procedurile să fie actualizate.

„Dacă stăm să ne încurcăm în proceduri nu mai facem nimic”, ar fi spus ministrul unor jurnalişti, conform Digi24.

A fost avizat negativ.

UPDATE, ora 10.06: Aviz pozitiv pentru ministrul de Interne Marcel Vela şi pentru Marcel Boloş la Fonduri Europene.


UPDATE, ora 9.50: Aviz negativ în absenţă pentru Violeta Alexandru, ministrul Muncii, care nu a putut fi contactată telefonic.


UPDATE, ora 9.37: Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a primit aviz pozitiv. Totodată, Bogdan Aurescu a primit şi el aviz pozitiv la MAE. El s-a prezentat personal la Parlament. Acelaşi lucru l-a făcut şi Monica Anisie, ministrul Educaţiei, ea a primit, însă, aviz negativ.

UPDATE, ora 9.22: Procedura este îngreunată de dificultăţi tehnice, iar până la acest moment a fost audiat doar Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, care a fost avizat pozitiv.


UPDATE, ora 9.01: Au îneput audierile maraton de azi, primele din istoria României care sunt făcute prin videoconferinţă. Fiecare ministru are la dispoziţie 7 minute pentru a-şi lua avizul de la o comisie restrânsă, atipică.


UPDATE: Potrivit programului, între orele 9.00 și 11.00 va avea loc audierea candidaților propuși pentru funcția de ministru, prin videoconferință, iar de la ora 11.00 va începe ședința de plen reunit pentru votarea guvernului.

Ședința de vot va fi una specială. Accesul parlamentarilor se va face pe la intrarea S1, urmând un traseu dezinfectat, prestabilit și marcat vizibil. Toți parlamentarii vor efectua teste pentru depistare coronavirus, înainte de a intră în sala.

Votul cu bile se va desfășura după următoarea procedura:

  • prima Camera la vot este Senatul României
  • se vor organiza grupuri de aproximativ 20 de persoane care vor vota în decurs de 15 minute. Pentru respectarea normelor de prevenire și limitare a virusului, accesul în sala de vot se va efectua individual.
  • în sala de vot vor fi prezenți permanent chestorul care înmânează bilele și secretarul care consemnează prezența parlamentarilor la vot
  • pentru a putea fi respectată programarea făcută pentru vot parlamentarii sunt rugați să fie prezenți la punctul de testare (sala I.Ghe.Duca, nivel P1) cu 30 de minute înaninte de momentul votării efective.

PSD a anunţat că va vota guvernul Orban.


UPDATE 15.26: Președintele Klaus Iohannis anunță numele noului candidat la postul de premier într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

-Având în vedere situația specială generată de apariția coronavirusului, am făcut consultările sub formă de teleconferință.
-Toate discuțiile au fost foarte bune, constructive. Toate abordările au fost consistente, mature și constructive. Toatăt lumea a înțeles că suntem într-o situație specială.
-Am primit o singură propunere de premier. Avem acum un guvern în funcțiune, care a lucrat foarte serios de la investire până azi. Acest guvern a lucrat foarte bine de când a început criza coronavirusului. Avem relativ puține cazuri de infecție în România și ne dorim să gestionăm criza eficient. Este imposibil de imaginat să schimbăm totul peste noapte pentru că nimic nu ar mai funcționa
-Singura propunere pe care am primit-o este Ludovic Orban și l-am desemnat pentru poziția de prim-ministru. Am promisiuni de la toate partidedle că se vor implica să treacă guvernul cu celeritate. Posibil mâine să avem votul de învestire a guvernului Orban.

UPDATE 15.17: Președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a confirmat că șeful statului intenționează să-l numească din nou pe Ludovic Orban.

Președintele ne-a indicat că se gândește la o re-nominalizare a lui Ludovic Orban (…) I-am spus că nu putem să susținem o astfel de propunere. Dacă e ceea ce a lăsat să se înțeleagă este a treia decizie greșită. Președintele ar fi trebui să-și dea seama de pașii greșiți făcuți până acum. Domnul Orban și nici domnul Cîțu nu au maturitatea necesară”, a declarat Popescu-Tăriceanu, într-o intervenție telefonică la Digi24.

UPDATE 14.38: Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că, din discuția avută de conducerea partidului  său cu președintele, a reieșit că Iohannis îl va desemna pe Ludovic Orban pentru postul de prim-ministru.

Decizia pe care înțelegem că o va lua domnul Iohannis este să-l nominalizeze încă o dată pe domnul Orban, deși acesta este, mai nou, izolat la domiciliu. Domnul Iohannis ne-a spus că poate foarte bine conduce și prin telefon și video-conferințe”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

UPDATE 13.49: Consultările președintelui cu partidele au început, acestea desfășurându-se prin telefon. Administrația Prezidențială a publicat un set de fotografii care-l arată pe șeful statului  la o masă, cu telefonul la ureche, alături de doi consilieri.

UPDATE 11.58: Ca urmare a anunțului făcut de premierul Orban legat de autoizolarea sa, a miniștrilor și a conducerii PNL, Administrația Prezidențială a anunțat că discuțiile președintelui Klaus Iohannis cu partidele se vor face prin teleconferință.

Având în vedere situația actuală, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis să facă consultările cu partidele parlamentare, în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru, prin sistem de teleconferință”, a anunțat Palatul Cotroceni.

Un nou candidat anunțat astăzi

Suntem cu toţii responsabili să găsim cât mai urgent o soluţie democratică la actuala situaţie politică. Am decis convocarea consultărilor cu partidele parlamentare pentru mâine, începând cu ora 13,00. Nu avem niciun moment de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un guvern cu puteri depline, un guvern împreună cu care pot să mă dedic sută la sută combaterii efectelor răspândirii noului coronavirus, având atunci la dispoziţie toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun”, a anunţat Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, consultările încep 13,00 cu reprezentanţii PNL, de la ora 13,30 cu PSD, de la ora 14,00 cu USR, de la ora 14,30 cu UDMR, de la ora 15,00 cu PMP, de la ora 15,30 cu ALDE, de la ora 16,00 cu grupul parlamentar Pro Europa şi de la ora 16,30 cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

După consultări, preşedintele este aşteptat să anunţe noua propunere de premier.

Pe 26 februarie, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu candidat la postul de premier însă acesta a depus joi mandatul invocând faptul că nu  mai există o majoritate care să susțină alegerile anticipate

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×