Reuniune de urgență a NATO, după criza provocată de uciderea generalului Qassem Soleimani

Daniel Scripcaru  
înStiri de ultima ora
05/01/2020, 21:46
Reuniune de urgență a NATO, după criza provocată de uciderea generalului Qassem Soleimani
Reuniune de urgență a NATO. Sursa foto: caleaeuropeana.ro

Reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, din cauza crizei provocate de uciderea generalului iranian Qassem Soleimani! Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sunat adunare!

Reuniune de urgență a NATO

Reuniunea la nivel de ambasadori a principalului for de decizie al Alianţei, programată pentru ora 14:00 GMT, va evalua situaţia din zonă după uciderea într-un raid american în Irak a generalului iranian Qassem Soleimani, a declarat un purtător de cuvânt al NATO.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a recunoscut că este posibil ca trupele americane staţionate în Orientul Mijlociu să fie ţinta unor represalii ale Iranului pentru moartea generalului Soleimani, al cărui convoi a fost vineri ţinta unei drone americane pe aeroportul din Bagdad, transmite Agerpres.

Iranul amenință SUA cu reprasalii

Oficiali iranieni au promis că ţara lor va răzbuna moartea acestui general, care conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe şi pe seama căruia Statele Unite au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi americani în regiune.

Preşedintele SUA, Donald Trump, care a ordonat operaţiunea în care a fost ucis Soleimani, a spus că SUA au stabilit o listă cu 52 de obiective iraniene – numărul americanilor luaţi ostatici în 1979 la ambasada americană din Teheran – care vor fi lovite în eventualitatea unor represalii iraniene, printre aceste obiective fiind şi situri cultural-istorice.

Raidul american a fost criticat de responsabili irakieni, care au acuzat SUA de încălcarea suveranităţii Irakului, iar parlamentul de la Bagdad a adoptat duminică o rezoluţie prin care cere retragerea tuturor trupelor străine din Irak. De altfel, secretarul american de stat Mike Pompeo a anunțat că armata americană a suspendat instruirea armatei irakiene.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×