Mesajul lui Donald Trump după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani: „Am acționat pentru a opri un război, nu pentru a-l începe”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
04/01/2020, 13:03
Mesajul lui Donald Trump după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani: „Am acționat pentru a opri un război, nu pentru a-l începe”
Donald Trump, mesaj ferm după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani. Sursa foto: hepta.ro

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a susținut o conferință de presă la scurt timp după uciderea unuia dintre cei mai influenți generali iranieni, Qassem Soleimani, într-un raid aerian desfășurat în apropiere de aeroportul din Bagdad. În ciuda acuzațiilor care i se aduc, liderul de la Casa Albă susține că a ordonat această operațiune pentru a pune capăt războiului, nu pentru a-l declanșa.

Donald Trump afirmă că uciderea generalului Soleimani era necesară pentru a opri un război iminent

Am acționat azi-noapte ca să oprim un război, nu pentru a-l începe”, a afirmat Trump în cadrul conferinței susținute în Florida, la doar o zi după moartea numărului doi de la Teheran. Totodată, în condițiile în care tensiunile au escaladat grav în ultimele zile, SUA vor trimite noi trupe în Orientul Mijlociu.

Generalul Soleimani plănuia atacuri iminente şi sinistre asupra militarilor şi diplomaţilor americani, dar l-am prins asupra faptului şi l-am lichidat”, a mai spus președintele american, completat de Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA. Acesta a catalogat la rândul său atacul drept unul „defensiv”.

Iranul susține că atacul american a fost un act de terorism

În replică, Iranul descrie atacul american ca fiind un act de terorism. În opinia autorităților de la Teheran, raidul aerian ordonat de Donald Trump în apropiere de aeroportul din Bagdan este „sinonim cu începerea unui război”.

Răspunsul la o acțiune militară este o altă acțiune militară. A cui? Când? Unde? Asta rămâne de văzut”, a amenințat ambasadorul Majid Takht Ravanchi într-o scrisoare transmisă Națiunilor Unite. De altfel, Iranul a decretat trei zile de doliu național după moartea generalului Qassem Soleimani, amenințându-i cu războiul pe „criminalii care și-au murdărit mâinile cu sângele lui”.

Soleimani a făcut din moartea oamenilor nevinovaţi o pasiune respingătoare. Vă vom găsi. Vă vom elimina. Îi apărăm întotdeauna pe diplomaţii, soldaţii noştri, pe toţi americanii şi pe aliaţii noştri, este mesajul transmis de Donald Trump, aflat în vacanță la Mar-a-Lago, clubul său din Florida.

Am un respect profund pentru poporul iranian. Nu căutăm o schimbare de regim”, a adăugat președintele american. Iranienii deplâng, însă, soarta lui Soleimani și amenință că gestul SUA va avea consecințe grave.

În marile orașe iraniene, sute de mii cetățeni au ieșit în stradă pentru a-i aduce un omagiu generalului ucis în urma raidului american. „Qassem nu era doar un luptător şi un comandant. Era speranţa celor asupriţi în toată lumea”, este opinia unanim împărtășită de manifestanți.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×