Doliu național în Iran. Teheranul amenință că declară război Statelor Unite după uciderea generalului Qassem Soleimani

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
03/01/2020, 10:38
Doliu național în Iran. Teheranul amenință că declară război Statelor Unite după uciderea generalului Qassem Soleimani
Uciderea generalui Soleimani dau naștere unor noi tensiuni între SUA și Iran. Sursa foto: hepta.ro

Autoritățile iraniene au decretat trei zile de doliu național după moartea generalului Qassem Soleimani, ucis în urma unui raid al trupelor americane la Bagdad, din ordinul președintelui Donald Trump. Acesta era comandantul unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, specializată în operaţiuni externe clandestine. Tototadă, Teheranul le declară războicriminalilor care şi-au murdărit mâinile cu sângele lui”.

Iranul declară război după moartea generalului Qassem Soleimani

Martiriul este recompensa pentru munca sa continuă în toţi aceşti ani (…). Cu voia lui Dumnezeu, opera şi drumul lui nu se vor opri aici şi o răzbunare implacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au murdărit mâinile cu sângele lui şi cu cel al altor martiri”, a transmis Ayatollahul Ali Khamenei, printr-un mesaj publicat pe contul său de Twitter.

Preşedintele Hassan Rouhani a declarat la rândul său că atât Iranul, cât şi „naţiunile libere din regiune” se vor răzbuna după uciderea unuia dintre cei mai influenți generali. De asemenea, ministrul de Externe a avertizat Statele Unite în privința consecințelor grave pe care le va avea această acțiune.

Nu există nicio îndoială cu privire la faptul că marea naţiune a Iranului şi alte naţiuni libere îşi vor lua revanşa asupra Americii criminale pentru acest asasinat oribil„, a declarat Rouhani, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Teheran.

Reacția lui Donald Trump după uciderea temutului general iranian

La scurt timp după anunțul morții lui Soleimani, Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american. Fotografia nu a fost, însă, însoțită și de alte comentarii. De altfel, Pentagonul a confirmat că ordinul uciderii generalului iranian i-a aparținut liderului de la Casa Albă.

Acest atac a avut drept scop descurajarea unor planuri viitoare de atac iraniene”, a transmis Pentagonul, adăugând că SUA va continua să adopte măsurile necesare pentru a-i proteja pe cetățenii americani și interesele acestora.

Totodată, potrivit Sediului Central al Departamentului Apărării din Statele Unite,  generalul Soleimani a organizat atacurile din ultimele luni asupra bazelor coaliţiei din Irak şi a autorizat atacurile asupra ambasadei americane din Bagdad.

Soleimani era unul dintre cei mai influenți generali iranieni

Generalul Qasem Soleimani dobândise un statut de celebritate acasă și în străinătate. În vârstă de 62 de ani, acesta supraviețuise mai multor tentative de asasinat puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.

Soleimani a devenit șeful Forțelor Quds în 1998, poziție din care ani întregi nu a ieșit în evidență. A preferat, în schimb, să consolideze legăturile Iranului cu gruparea Hezbollah din Liban, cu guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad și cu milițiile șiite din Irak. Începând din 2018, a exercitat o influenţă-cheie în negocierile politice vizând formarea unui guvern în Irak.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×