Iranul refuză să renegocieze acordul nuclear cu noul preşedinte al SUA, Donald Trump

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
18/01/2017, 00:02
Iranul refuză să renegocieze acordul nuclear cu noul preşedinte al SUA, Donald Trump

Iranul va refuza să ‘renegocieze’ acordul nuclear dacă preşedintele ales al SUA, Donald Trump, cere acest lucru, a declarat marţi preşedintele iranian Hassan Rohani, în cursul unei conferinţe de presă la Teheran.

”Acordul nuclear a fost încheiat, a fost aprobat în Consiliul de Securitate al ONU şi a devenit un document internaţional. Este un acord multilateral şi nu are sens să-l renegociem”, a declarat Rohani ca răspuns la o întrebare privind o eventuală cerere a lui Trump în acest sens.

Într-un interviu acordat luni publicaţiilor germană Bild şi britanică The Times, preşedintele ales al SUA, care îşi va prelua funcţiile vineri, consideră acest acord ca ‘unul dintre cele mai grave cunoscute vreodată (…) unul dintre cele mai stupide’, refuzând să spună dacă va fi repus în discuţie.

Donald Trump a numit în posturi cheie ale administraţiei sale personalităţi în mod deschis antiiraniene, începând cu secretarul de stat Rex Tillerson, care doreşte o ‘revizuire completă’ a acestui acord încheiat în iulie 2015 între Teheran şi cele şase ţări (SUA, China, Rusia, Germania, Franţa şi Regatul Unit) şi intrat în vigoare în urmă cu un an, la 16 ianuarie 2016.

‘Donald Trump, preşedintele ales, a făcut diferite declaraţii afirmând că acordul nuclear nu îl mulţumeşte, că acesta nu a fost un bun acord sau, mai mult, că a fost cel mai rău acord’, a declarat Rohani. ‘Acestea sunt mai degrabă sloganuri’, a spus el.

‘Şi nu cred că atunci când va veni la Casa Albă, se va petrece altceva’, a adăugat preşedintele iranian.

Contrar afirmaţiilor lui Donald Trump, UE a indicat că se va conforma acordului pe care îl consideră ca ‘fiind extrem de important’ în special pentru securitatea continentului.

Marile puteri şi Iranul s-au reunit marţea trecută, la Viena, pentru a analiza stadiul punerii în aplicare a acordului în domeniul nuclear din 2015, într-un context de incertitudini legate de instalarea la Casa Albă a republicanului Donald Trump, care a criticat vehement acest text.

Documentul, semnat la Viena în iulie 2015, după negocieri maraton, între Iran şi grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA plus Germania), vizează garantarea naturii strict paşnice a programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×