Rețeta Zilei de 7 septembrie. Briam, ghiveciul grecesc adorat de Zorba Grecul

Daniel Scripcaru    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
07/09/2019, 16:16
Rețeta Zilei de 7 septembrie. Briam, ghiveciul grecesc adorat de Zorba Grecul GALERIE FOTO
Reteta Zilei 7 septembrie. Sursa foto. retetepractice.ro

FANATIK vă aduce Rețeta Zilei de 7 septembrie. Vom găti împreună un ghiveci grecesc de care mânca și Zorba Grecul. Rețeta originală se numește Briam și este minunată cu feta trasă la tigaie, dar parcă merge ca unsă cu o friptură la grătar.

Ingrediente pentru Briam, ghiveciul de legume grecești, prezentat la Rețeta Zilei de 8 septembrie

  • 150 ml ulei de măsline extravirgin,
  • 1 vânătă  mare
  • 1 ceapă mare
  • 3 căței de usturoi
  • 800 g cartofi mari
  • 6 roșii medii
  • 12 roșii cherry
  • 5 dovlecei
  • 300 g roșii pasate
  • 1 lingură oregano uscat
  • ½ buchet de pătrunjel

Mod de preparare

Cuptorul trebuie să atingă 220 de grade Celsius. Tăiați vinetele în felii de 1 cm pe lungime sau rondele. Se pune ulei de măsline într-o tigaie la foc mediu și gătiți vinetele în mai multe serii ca să nu le înghesuiți. Acstea se gătesc timp de 5 până la 7 minute sau până se înmoaie și devin aurii, adaugând din când în când, dacă e nevoie puțin ulei de măsline. După ce s-au păjit se pun într-un bol mare.

Reteta Zilei 7 septembrie
Reteta Zilei 7 septembrie. Sursa foto: bodygeek.ro

După 30 de minute, cuptorul se reglează la 200 de grade Celsius

Curățați și tăiați ceapa și usturoiul. Adăugați ceapa și usturoiul în tigaia goală, cu puțin ulei, dacă este necesar, și lăsați-l timp de 5 minute sau până la înmuiere. Transferați în castronul cu vinete. Tăiați cartofii în cuburi de 1 cm, tăiați subțiri roșiile medii și feliați dovleceii.

Adăugați cartoful, toate roșiile, dovlecelul, rosiile pasate  și 200 ml apă în bol. Se presară cu oregano, apoi se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Condimentați generos cu sare de mare și piper negru.
Amestecați bine cu mâinile ca să se combine aromele, apoi turnați totul într-un vas mare rezistent la cuptor. Se adaugă deasupra și restul de ulei rămas.

Coaceți 30 de minute, apoi dați cuptorul mai mic cu o treaptă  la 200 de grade Celsius. Se coace încă 20-30 de minute sau până când s-a rumenit și legumele sunt fragede. Se lasă să se răcească ușor înainte de servire. Pentru un plus de gust, la final puteți să puneți deasupra și puțin cașcaval. Se poate servi pe pat de orez sau ca la greci cu o bucată de brânză la grătar.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×