ȘTIRIMONDENE.FANATIK.RO îți aduce rețeta zilei de 30 noiembrie și te învață de pe-acum cea mai gustoasă rețetă de caltaboș, că tot se apropie sărbătorile de iarnă! Fie că o să tăiem porcul în gospodărie, sau de pe listă, fiecare român trebuie să aibă la masa de Crăciun tradiționalul caltaboș. Așadar, dacă avem porc, păstrăm mațele de caltaboș, iar dacă nu avem porc anul acesta, vom cumpăra ingredientele din oraș.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru rețeta zilei de 30 noiembrie: caltaboș foarte gustos
- Nişte maţe groase
- măruntaie – inimă bojoci, ficat, splină – cam 1,5 kg
- 500g carne foarte grasã de la gât
- 2 cepe mari
- 0,5 kg şorici
- sare, piper, ienibahar, maghiran (după gust)
- 500 g orez fiert
Cum se prepară cel mai gustos caltaboș pentru masa de Crăciun
Î primul rând, se fierb inima plămânul, ficatul, splina şi carnea în apă cu puţină sare, se toacă totul. Se prăjeşte ceapa tocată, se scurge bine. Se amestecă totul, tocătura, ceapa, orezul cu o parte din zeama de la fiert, se pun şi sarea, condimentele, mirodeniile.
Se trece la următoarea etapă, și anume umplerea mațelor. Se umplu mațele respective cu amestecul plin de culoare și de gust, apoi se leagă la ambele capete pentru a nu avea surprize neplăcute. După ce ne-am asigurat că umplutura este în siguranță, se pune caltaboșul la fiert în zeama în care am fiert măruntaiele.
În timpul fierberii, trebuie urmărite mai tot timpul mațele, pentru a nu se crăpa. Dacă se crapă, toată umplutura va ieși în exterior, iar aspectul nu va mai fi unul foarte plăcut. Mâncarea nu este compromisă, însă aspectul are de suferit. Pentru a evita spargerea mațelor, se recomandă înțeparea acestora cu o furculiță sau cu o scobitoare.
După ce a fiert caltaboșul, iar mirosul respectiv se simte în toată bucătăria, puteți spune că a venit Crăciunul! Preparatul tradițional se poate servi cald, dar sunt unii care îl preferă și rece, chiar de la frigider. Atenție! Se poate consuma și cu covrigi mai tari, rămași de la Moș Ajun!
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17