FANATIK vă prezintă Rețeta Zilei de 3 septembrie. Astăzi vom găti împreună o rețetă pe care să sperăm că nu veți avea nevoie s-o faceți prea des, deoarece coliva se prepară la pomeni, la evenimente triste, însă trebuie să știm să o facem atunci când este nevoie.
Rețeta Zilei de 3 septembrie: tradiționala colivă
Chiar dacă românii o prepară atunci când vine vorba de pomeni, unii conaționali o prepară atunci când au chef de ceva dulce. Mai mult, unii o prepară chiar și la zilele de naștere a celor apropiați, însă o ornează altfel decât tradiționala cruce făcută cu cacao sau scorțișoară.
Ingrediente pentru colivă
- 500 g arpacas
- 350 g zahar
- 350 g nuca
- 6 pliculete zahar vanilat
- 5 lingurite coaja de lamaie
- 100 g stafide
- 1 pachet zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare
Coliva tradiţională – mâncarea-simbol al ceremoniilor religioase închinate celor plecați dintre noi, ea reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, din care se fac și pâinea și coliva.
Se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert (faţă de orez, pentru colivă ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş).
Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă, sau „înfloreşte’.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Între timp, se alege nuca, se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.
Adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.
Dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Se lasă peste noapte. Dimineaţa se amestecă cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, etc.