Calendar ortodox 3 septembrie. Este prăznuit Sfântul Mucenic Antim

Calendar ortodox 3 septembrie. Este prăznuit Sfântul Mucenic Antim GALERIE FOTO
Calendar ortodox 3 septembrie

Calendarul ortodox îl prăznuiește astăzi, 3 septembrie pe Sfântul Mucenic Antim. Acesta a trăit în timpul împăraților Dioclețian și Maximian, dușmani declarați ai creștinilor. Antim era chiar pastorul Bisericii Nicomidiei când împăratul Maximilian a ordonat persecuția creștinilor. 20 de mii de oameni au fost uciși atunci, în urma ordinului împăratului respectiv.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 3 sepembrie pe Sfântul Mucenic Antim

În timpul acestei prigoane, Sfântul Antim era prezent în satul Semana, dar nu pentru a se feri de moartea mucenicească, ci pentru a-i întări pe cei de acolo în primirea muceniciei. Una dintre scrisorile trimise de către el creștinilor aflați la grea încercare în temnițe a ajuns chiar la împăratul Maximilian.

Acesta s-a supărat foarte tare atunci când a citit cum Antim le cerea creștinilor să nu părăsească credința și să n renunțe la calea pe care au apucat-o. Împăratul a poruncit atunci ca Antim să fie prins și adus de îndată înaintea lui pentru a da explicații.

Calendar ortodox 3 septembrie
Calendar ortodox 3 septembrie

Sfântul Mucenic Antim a murit, dar nu a renunțat la credința lui

Sunt trimisi douăzeci de soldați în căutarea și prinderea sa. Antim, văzător cu duhul, le-a ușurat munca soldaților și le-a ieșit în întampinare acestora. I-a dus la casa sa, le-a slujit la masă ca unor oaspeți de seamă, și numai după aceea le-a mărturisit că el este cel căutat.

Soldații, uimiți de bunătatea lui Antim, i-au poruncit acestuia să se ascundă, spunând că-i vor mărturisi împpratului că nu l-au găsit. Antim le-a spus atunci soldaților că nu se ferește să primescă moartea pentru Hristos și că nu i se cade cestinului să mintă.

În drum spre împărat, toți soldații au crezut în Hristos și au primit chiar să fie botezați. Ajuns în fața împăratului, Sfântul Antim a fost supus la multe torturi, însă acesta nu a renunțat nici măcaro clipă la vechile învățăturiși la credința în Hristos. După multe și felurite cazne, împăratul a ordonat să i se taie capul lui Antim.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfinților Cuvioși Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stănișoara;
– Sfintei Febe, diaconița din Chenhrea;
– Sfântului Cuvios Teoctist;
– Sfântului Zinon; a Sfintei Vasilisa;
– Sfântului Aristion, episcopul Alexandriei;
– Sfântului Hariton;
– Sfântului Mucenic Arhontiul;
– Sfântului Mucenic Polidor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×