Calendar ortodox, 2 septembrie: pomenirea sfântului mucenic Mamant

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
01/09/2019, 16:00
Calendar ortodox, 2 septembrie: pomenirea sfântului mucenic Mamant
Sfântul mucenic Mamant

Ziua de 2 septembrie este extrem de importantă pentru toți credincioșii, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea sfântului mucenic Mamant sau Mamas. Acesta a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea, dedicându-și întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor la care a fost supus.

Calendar ortodox pentru ziua de 2 septembrie. Sfântului mucenic Mamant

Acest sfânt a trait în a doua jumătate a secolului al III-lea şi era din cetatea Gangra, în Paflagonia (Asia Mică). Părinţii săi erau creştini, şi fiind prinşi pentru credinţă în Hristos şi băgaţi în temniţa, Mamas (Mamant) s-a născut acolo, în închisoare. Murind părinţii lui în temniţă, fericitul acesta a fost luat de o femeie creştină, anume Ammia, care l-a crescut. Şi deoarece copilul striga adesea pe maică-sa zicând „mama”, ea i-a pus numele Mamant”

Iar dacă s-a făcut de cincisprezece ani, aflându-l că este creştin, l-au prins şi l-au bătut cu toiege, şi spânzurându-i un plumb pe grumaz l-au aruncat în mare. Dar prin dumnezeiască putere, mântuit de primejdie, s-a ascuns într-o peşteră, şi se hranea cu lapte de ciută. Şi iarăşi prinzându-l, l-au supus la şi mai grele chinuri şi, spintecându-i-se pântecele cu suliţe de fier, s-a mutat din lumea aceasta”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Calendar ortodox pentru ziua de luni, 2 septembrie
Calendar ortodox pentru ziua de luni, 2 septembrie

Prăznuirea părintelui Ioan Postitorul

Tot pe 2 septembrie, credincioșii săvârșesc prăznuirea părintelui Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului. Acesta a trăit pe vremea împăraților Iustin al II-lea, Tiberiu și Mauriciu, fiind un om evlavios și dornic mereu de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie.

Acesta a primit pe un monah anume Eusebie, ce venea din Palestina. Acesta umblând pe cale de-a dreapta sfântului auzea zicându-i-se: „Nu-ţi este îngăduit Avva să mergi de-a dreapta celui mai mare”. Prin aceasta Dumnezeu arăta de mai înainte arhieria care avea să i se dea. Apoi a fost cunoscut de Sfântul Eutihie scolasticul şi arhiereul lui Dumnezeu, care l-a sfătuit să se tundă ca fiind vrednic să intre în rândul clericilor. Fiind el încă diacon, a venit la biserica Sfântului Laurenţiu în amiaza zilei. Şi a aflat acolo pe un oarecare pustnic, pe care nu-l ştia nimeni de unde era venit; şi acesta arătă sfântului treptele jertfelnicului. Şi iată acolo se vedea multime mare de sfinţi şi glas amestecat de cântare minunată, şi toţi erau îmbrăcaţi în vesminte albe strălucitoare.

Ajungând el împărţitor si slujitor al banilor bisericii, când se întorcea de la şes şi avea numai o pungă, dăruia la săracii ce veneau la el, iar punga nu se golea. Dar ajungând la locul ce se cheama Boul, un oarecare dintre săraci striga si zise: „Doamne miluieşte până când se va deşerta această pungă”. Si numaidecât punga ramase deşartă. Iar sfântul cautând spre acela, cu un chip înfricoşător, îi zise: „Dumnezeu să te ierte, frate„.După adormirea patriarhului Eutihie, voind ca să fie hirotonit, nu se supunea poruncii până ce a văzut această vedenie înfricoşătoare: marea se suia până la cer, şi un cuptor de foc înfricoşător şi mulţime de îngeri care ziceau aşa: „Nu poate fi într-alt chip, ci taci; că altfel vei ispiti şi una şi alta”. Şi acestea îi ziceau cu asprime. Atunci, deşi nu voia, s-a dat pe sine de a fost hirotonit patriarh al Constantinopolului, petrecând cu nevoinţă desăvârşită şi cu viaţă cinstită prin toată fapta bună până la sfârşit”, se arată în calendarul ortodox.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×