Rețeta zilei. Cum să prepari cele mai bune chifteluțe mănăstirești din fasole

Bogdan Solomon  
înStiri de ultima ora
18/11/2019, 15:54
Rețeta zilei. Cum să prepari cele mai bune chifteluțe mănăstirești din fasole
Chiftele din fasole. Merg de minune cu garnitură de orez. Sursa foto;: adevarul.ro

Fie că ești un vegetarian convins, sau pur și simplu vrei să iei o pauză de la bucatele pe bază de carne, mai ales că ne aflăm în Postul Crăciunului, FANATIK îți propune o rețetă de care te vei îndrăgosti cu siguranță, datorită gustului său unic. Este vorba despre îndrăgitele chifteluțe, preparat ce conține un ingredient de bază inedit, pe placul tuturor: fasolea boabe.

Chifteluțe din fasole, un deliciu perfect pentru vegetarieni

Dacă te întrebi de unde provine denumirea de „mănăstirești”, ei bine, trebuie să știi că acest răsfăț culinar dedicat mai ales persoanelor care nu obișnuiesc să consume carne are o semnificație aparte, întrucât a primit binecuvântarea arhimandritului Sofian Boghiu, egumenul mănăstirii Antim din Bucureşti, aşa că poate satisface chiar și exigențele creștinilor-ortodocși care nu neglijează niciodată posturile, oricât ar fi de aspre. Mai mult decât atât, îndrăznim să afirmăm că preparatul este şi pe gustul carnivorilor, pentru că are o savoare cu totul și cu totul aparte, încât ai putea să juri că nu conține doar legume și cereale.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Ingrediente

  • Două căni de fasole boabe
  • 2-3 felii de franzelă
  • O cană de orez
  • O ceaşcă de ulei
  • Două cepe
  • 5-6 căţei de usturoi
  • Un morcov
  • Un păstârnac
  • Două frunze de dafin
  • O legătură de mărar
  • O legătură de pătrunjel
  • 50 grame de făină
  • Sare, cimbru (după gust)

Cum să prepari cele mai bune chifteluțe mănăstirești din fasole

Pentru început, fierbe fasolea după procedura obişnuită, apoi pune morcovul, păstârnacul şi ceapa tocate, imediat ce schimbi prima apă. Adaugă cele două frunze de dafin şi sărează după gust, după care, de îndată ce fasolea este bine fiartă, scurge zeama şi, într-un bol, adaugă pâinea (înmuiată cu ceva zeamă de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate. Amestecă bine compoziţia, apoi dă totul prin maşina de tocat sau blender și modelează compoziția sub formă de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (dacă le faci plate, caz în care grosimea trebuie sa fie de cam un centimetru).

„Tăvălește” chiftelele prin făină şi prăjește-le foarte bine în uleiul încins, după care, din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei,  prepară o garnitură din orez, proporţia fiind de trei căni de zeamă la o cană de orez. Modul de preparare al orezului este cel standard, cu specificaţia că, după ce s-a fiert  este recomandat să-i adaugi mărar din belşug. Dacă ai urmat cu atenție toți acești pași, nu ne mai rămâne decât să îți urăm Poftă Bună!

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×