Rețeta Zilei, 6 august. Musaca bună de te lingi pe degete!

Catalin Nae    Daniel Scripcaru   
în Stiri mondene
06/08/2019, 12:52
Rețeta Zilei, 6 august. Musaca bună de te lingi pe degete! GALERIE FOTO
Reteta Zilei de 6 august

FANATIK vă aduce Rețeta Zilei de 6 august. Astăzi vom găti împreună o musaca foarte gustoasă, care va reuni toți membrii familiei la masă. Muscaua este un tip de mâncare ce îşi trage originile din Orientul Mijlociu, iniţial fiind un amestec de vinete şi tomate, un fel de salată, servită la antreu. Grecii au preluat reţeta şi au transformat-o într-o mâncare gătită la cuptor, formată din straturi de vinete, care alternează cu straturi de carne tocată, cu sos alb deasupra.

Rețeta Zilei de 7 august: musaca

În versiunea sa balcanică, reţeta s-a adaptat şi cartofii au luat locul vinetelor. În România, varianta balcanică, cu cartofi, a devenit foarte populară, iar la ora actuală este considerată a fi o mâncare deja tradiţională.

Ingrediente

700 g carne tocată (poate fi de: porc, vită, mixtă, sau de pasăre)
1,5 kg de cartofi, 2 cepe
5-6 linguri de ulei
3-4 căţei de usturoi
300  ml bulion/suc de roşii
1 linguriţă de boia dulce, piper, cimbru
1 linguriţă de sare
3 ouă
pătrunjel.

Reteta Zilei de 6 august
Reteta Zilei de 6 august

Mod de preparare

Cartofii se curăţă de coajă şi se taie felii, se prăjesc uşor pe o parte şi pe alta, sau dacă sunt suficient de subţiri, se pot lăsa neprăjiţi. Există şi varianta mai uşoară, în care cartofii pot fi fierţi în coajă, decojiţi şi feliaţi. Ceapa şi usturoiul se toacă şi se călesc în ulei 2-3 minute, se adaugă apoi cimbrul, piperul, boiaua, sarea şi 200 ml suc de roşii. Se adaugă carnea şi se mai lasă pe foc 6-7  minute, amestecând din când în când.

Se unge cu ulei o tavă şi se începe operaţiunea de alternare a straturilor: primul strat cartofi, apoi carne, se presară pătrunjel tocat, urmează alte straturi alternante, iar in final se acoperă cu cartofi. Ouăle se bat, peste ele se adaugă restul de suc de roşii, pătrunjel tocat şi în jur de 250 ml de apă. Această compoziţie se toarnă deasupra, se acoperă vasul cu un capac, sau cu folie şi se introduce la cuptor, la foc moderat. Timpul de coacere este de aproximativ o oră. În ultima jumătate de oră se ridică folia, sau capacul şi se lasă liberă în cuptor, pentru a se rumeni frumos.

Se serveşte caldă, cu murături, sau salate acre. Se poate servi şi rece, atunci când se foloseşte o carne foarte slabă, în special cea de pasăre. Vă urăm poftă bună!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×