Ziua de 9 martie este dedicată pomenirii Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, sărbătoare prăznuită atât în țara noastră, cât și peste Prut. Sărbătorea creștină mai este numită Mucenicii sau Măcinicii și este despre cinstirea celor plecați dintre noi, zi în care se deschid mormintele și porțile Raiului.
Rețetă Mucenici preparați la fel ca-n Moldova
Gospodinele pregătesc pe 9 martie 40 de colaci numiți sfințiori, mucenici sau bradoși, în funcție de regiunile țării. Acești colaci se pregătesc, în general, sub formă de 8 care reprezintă o stilizare a formei umane. Mucenicii se fac în cinstea celor 40 de sfinți, iar bărbații trebuie să bea cu această ocazie 44 de pahare.
Ingrediente mucenici moldovenești:
- aluat: 600 de grame de făină, un cub de drojdie proaspăta, o lingură de zahăr, 4 linguri de ulei de floarea soarelui și circa 250 ml de apă caldă
- sirop: esență de vanilie, 6 linguri de zahăr și 350-400 ml de apă
- decor: nucă măcinată și 200 de grame de miere
Mod de preparare mucenici moldovenești:
- Într-un castron încăpător se pregătește maiaua care se face din 100 ml de apă, cubul de drojdie și zahăr. Aceste ingrediente se amestecă până la omogenizare
- Se adaugă peste două linguri de făină și le lasă la cald circa 10-15 minute pentru a crește maiaua
- Într-un alt vas se toarnă restul de făină în mijlocul căreia se face o adâncitură, iar pe margine se adaugă sarea care nu trebuie să intre în contact direct cu drojdia
- În adâncitură se toarnă uleiul și maiaua crescută și se frământă până când se formează un aluat care se dezlipește de mână
- Aluatul trebuie să fie ușor moale, apoi se va acoperi cu un prosop curat și va sta loc călduț pentru aproximativ 30-40 minute pentru a crește
- Când aluatul și-a dublat volumul ungem un blat cu puțin ulei și îl împărțim în 12 sau 16 bucăți
- Fiecare bucată se rulează cu palmele în formă de sul care se va împleti sub forma cifrei 8
- Într-o tavă tapată cu ulei și foaie de copt se pun mucenicii care mai trebuie să stea alte 20 de minute la loc călduț
- După ce au trecut cele 20 de minute se dau la cuptor pentru circa 30 de minute sau până când se rumenesc ușor la suprafață
- Între timp se pregătește siropul. Se fierbe zahărul în apă până se dizolvă și se îngroașă ușor, iar când se ia de pe foc se adaugă esența de vanilie
- Mucenicii se afundă în acest sirop și apoi se așază pe un platou unde se ung cu miere cu ajutorul unei pensule
- După ce a intrat siropul în mucenici se presară deasupra nuca măcinată.
Rețetă mucenici fierți sau muntenești
Ingredinte:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
- o pungă de 200 de grame de mucenici
- o sticluță esență de rom
- o sticluță esență de vanilie
- 4-5 linguri de zahăr
- coaja rasă de la o lămâie
- un plic de scorțișoară
- 300 de grame de nucă tocată mărunt
Mod de preparare mucenici fierți:
- Într-o oală încăpătoare se pune la fier un litru și jumătate de apă cu un praf de sare
- Când apa începe să clocotească se adaugă mucenici, zahărul, cele două esențe și coaja de lămâie
- Se lasă la foc mic până când mucenicii se pătrund bine, adică se umflă
- Mucenicii fierți se servesc cu scorțișoară și nucă
- Poftă bună!