Cea mai delicioasă reţetă de mucenici moldoveneşti! Familia îţi va mulţumi!

Filon Stan   
în Stirea zilei
09/03/2018, 09:30
Cea mai delicioasă reţetă de mucenici moldoveneşti! Familia îţi va mulţumi!

Vine 9 martie şi se ştie că în România se mănâncă mucenici! Aceştia se găsesc prin toate magazinele, dar dacă vrei într-adevăr să sărbătoreşti cum se cuvine cei 40 de Sfinţi Mucenici, trebuie să te murdăreşti puţin de făină! Gustul este cu totul altul, iar familia şi prietenii îţi vor mulţumi!

Mucenicii moldoveneşti “de la mama lor” nu se numesc aşa, ci sfinţişori. Sunt delicioşi şi îndrăgiţi de întreaga familie! În Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemănător celui de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă. Această reţetă este de dulce.

Cea mai rapidă şi gustoasă reţetă de mucenici moldoveneşti

INGREDIENTE

1 kg făină
400 g zahăr
4 ouă
100 g margarină
40 g drojdie
400 ml lapte
200 g miere
200 g nucă măcinată
50 ml ulei
esenţe după gust

Din drojdie, 2 linguriţe de zahar, puţin lapte şi puţina faina se face o maia care se lasă la crescut. Se cerne făina într-un vas, i se face o gaură la mijloc în care se pun maiaua crescută, 3 ouă bătute cu un praf de sare, 200 g zahar, laptele, margarina moale şi aromele.

Se frământă aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi se lasa la dospit. Din aluatul crescut se rupe câte o bucata de marimea unui mar din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8.

Se lasă sfinţişorii puţin la crescut, se ung cu un ou bătut, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncalzit pâna se rumenesc. Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa şi restul de zahar. Pentru a ramâne moi, sfinţişorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul calduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presară cu nucă. Reţeta aceasta se poate face în cel mult o oră!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×