Rețetă de cozonac fără frământare. Desertul delicios și sănătos pe care poate să-l prepare oricine

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
13/04/2020, 15:32
Rețetă de cozonac fără frământare. Desertul delicios și sănătos pe care poate să-l prepare oricine
Rețetă de cozonac fără frământare. Desertul delicios și sănătos pe care poate să-l prepare oricine. Sursa foto: Pinterest.com

Cozonacul este unul dintre deserturile nelipsite de pe mesele de sărbătoare, dar poate reprezenta o muncă grea pentru unele gospodine din cauza frământării. Așadar, vă recomand o rețetă de cozonac simplă și ușoară care poate fi pregătită foarte ușor perioada aceasta.

Rețetă de cozonac fără frământare. Desert gustos și simplu

Cozonacul fără frământare este la îndemâna oricărei gospodine pentru că nu necesită tehnici complicate, așadar este vorba de o rețetă destul de simplă și una mai pui că este și foarte gustoasă. Această rețetă nu necesită frământare și este ideală pentru femeile care nu au mult timp la dispoziție pentru a pregăti toate bucatele.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Cozonacul se poate umple cu tot felul de ingrediente, de la nucă, cacao, vanilie sau rahat. Desertul pe care îl vom pregăti astăzi va fi umplut cu cacao și rahat din belșug și va fi unul moale și pufos, în ciuda faptului că nu va fi pe bază de frământare.

Ingrediente necesare cozonac fără frământare: 

Pentru blat: 500 grame de făină albă, 300 ml lapte călduț, 100 grame de zahăr, 100 grame de unt topit, 7 grame drojdie uscată, 3 ouă, o păstaie de vanilie sau o sticlă cu esență de vanilie, coaja de la o lămâie și un praf de sare.

Pentru umplutură: 200 grame de nucă măcinată, 20 grame cacao, 80 grame zahăr pudră, esență de vanilie sau oricare vă place și 100 grame de rahat.

Mod de preparare cozonac fără frământare, pufos și delicios

  1. Făina se cerne într-un bol încăpător, iar apoi se adaugă sare încorporând-o ușor cu ajutorul unei spatule de silicon
  2. Untul topit se adaugă și el peste făina cu sare, apoi apoi se toarnă treptat laptele călduț care a fost amestecat cu zahăr, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie
  3. Ingredientele de mai sus se amestecă bine până când se topește zahărul
  4. Drojdia se pune într-un alt bol în care se mai toarcă 100 ml de lapte în care a fost dizolvată o lingură de zahăr și alta de făină. Se amestecă până se dizolvă drojdia și astfel se formează maiaua cozonacului
  5. Se lasă deoparte o perioadă până când începe să crească
  6. Gălbenușurile se amestecă cu 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  7. În bolul cu făină se vor încorpora treptat toate ingredientele: maiaua de cozonac care a crescut, laptele îndulcit și aromat, dar și gălbenușurile amestecate cu ulei și unt topit
  8. Ingredientele nu se frământă, ci doar se amestecă timp de câteva minute astfel încât să se formeze un aluat omogen, ușor elastic
  9. Bila de aluat care s-a format se acoperă cu puțin ulei și vasul trebuie lăsat cu un prosop deasupra, la căldură
  10. Vasul trebuie ferit de curenții de aer și trebuie lăsat la loc călduț până când aluatul își mărește volumul
  11. Între timp se pregătește umplutura pentru cozonac. Albușurile se bat spumă cu zahăr până când se obține o bezea fermă și lucioasă
  12. Peste aceasta bezea se adaugă nuca, esența și cacao
  13. Când aluatul a crescut se împarte în 4 sau 6 bucăți, în funcție de mărimea tăvii de cozonac
  14. Blatul de lucru se unge cu puțin ulei și se începe întinderea aluatului cu ajutorul mâinilor înmuiate în ulei
  15. Umplutura de nucă se întinde pe toată suprafața aluatului întins, apoi se rulează și se procedează la fel mai departe
  16. Din loc în loc se adaugă și rahat care a fost tăiat cubulețe mici
  17. Cele două foi de aluat se împletesc și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt
  18. Cozonacii se ung pe deasupra cu ou și puțin zahăr care să le ofere o dulceață aparte
  19. Aceștia trebuie să stea 10-15 în tavă la crescut, iar apoi la cuptor pentru 30-35 de minute sau până când se rumenesc deasupra
  20. Cozonacii fără frământare pot fi savurați atât calzi, cât și reci! Sunt un adevărat deliciu! Poftă bună!
Închide ×

FANATIK.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a FANATIK.RO cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Am înțeles