Cozonacul este unul dintre deserturile nelipsite de pe mesele de sărbătoare, dar poate reprezenta o muncă grea pentru unele gospodine din cauza frământării. Așadar, vă recomand o rețetă de cozonac simplă și ușoară care poate fi pregătită foarte ușor perioada aceasta.
Rețetă de cozonac fără frământare. Desert gustos și simplu
Cozonacul fără frământare este la îndemâna oricărei gospodine pentru că nu necesită tehnici complicate, așadar este vorba de o rețetă destul de simplă și una mai pui că este și foarte gustoasă. Această rețetă nu necesită frământare și este ideală pentru femeile care nu au mult timp la dispoziție pentru a pregăti toate bucatele.
Cozonacul se poate umple cu tot felul de ingrediente, de la nucă, cacao, vanilie sau rahat. Desertul pe care îl vom pregăti astăzi va fi umplut cu cacao și rahat din belșug și va fi unul moale și pufos, în ciuda faptului că nu va fi pe bază de frământare.
Ingrediente necesare cozonac fără frământare:
Pentru blat: 500 grame de făină albă, 300 ml lapte călduț, 100 grame de zahăr, 100 grame de unt topit, 7 grame drojdie uscată, 3 ouă, o păstaie de vanilie sau o sticlă cu esență de vanilie, coaja de la o lămâie și un praf de sare.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Pentru umplutură: 200 grame de nucă măcinată, 20 grame cacao, 80 grame zahăr pudră, esență de vanilie sau oricare vă place și 100 grame de rahat.
Mod de preparare cozonac fără frământare, pufos și delicios
- Făina se cerne într-un bol încăpător, iar apoi se adaugă sare încorporând-o ușor cu ajutorul unei spatule de silicon
- Untul topit se adaugă și el peste făina cu sare, apoi apoi se toarnă treptat laptele călduț care a fost amestecat cu zahăr, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie
- Ingredientele de mai sus se amestecă bine până când se topește zahărul
- Drojdia se pune într-un alt bol în care se mai toarcă 100 ml de lapte în care a fost dizolvată o lingură de zahăr și alta de făină. Se amestecă până se dizolvă drojdia și astfel se formează maiaua cozonacului
- Se lasă deoparte o perioadă până când începe să crească
- Gălbenușurile se amestecă cu 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
- În bolul cu făină se vor încorpora treptat toate ingredientele: maiaua de cozonac care a crescut, laptele îndulcit și aromat, dar și gălbenușurile amestecate cu ulei și unt topit
- Ingredientele nu se frământă, ci doar se amestecă timp de câteva minute astfel încât să se formeze un aluat omogen, ușor elastic
- Bila de aluat care s-a format se acoperă cu puțin ulei și vasul trebuie lăsat cu un prosop deasupra, la căldură
- Vasul trebuie ferit de curenții de aer și trebuie lăsat la loc călduț până când aluatul își mărește volumul
- Între timp se pregătește umplutura pentru cozonac. Albușurile se bat spumă cu zahăr până când se obține o bezea fermă și lucioasă
- Peste aceasta bezea se adaugă nuca, esența și cacao
- Când aluatul a crescut se împarte în 4 sau 6 bucăți, în funcție de mărimea tăvii de cozonac
- Blatul de lucru se unge cu puțin ulei și se începe întinderea aluatului cu ajutorul mâinilor înmuiate în ulei
- Umplutura de nucă se întinde pe toată suprafața aluatului întins, apoi se rulează și se procedează la fel mai departe
- Din loc în loc se adaugă și rahat care a fost tăiat cubulețe mici
- Cele două foi de aluat se împletesc și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt
- Cozonacii se ung pe deasupra cu ou și puțin zahăr care să le ofere o dulceață aparte
- Aceștia trebuie să stea 10-15 în tavă la crescut, iar apoi la cuptor pentru 30-35 de minute sau până când se rumenesc deasupra
- Cozonacii fără frământare pot fi savurați atât calzi, cât și reci! Sunt un adevărat deliciu! Poftă bună!