Rețetă de cozonac cu nucă, ideal pentru masa de Paște

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
09/04/2020, 17:21
Rețetă de cozonac cu nucă, ideal pentru masa de Paște
Cum să prepari cel mai bun cozonac pentru masa de Paște. Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Se apropie Paștele și, chiar dacă ești izolat la domiciliu din cauza răspândirii tot mai agresive a noului tip de coronavirus, asta nu înseamnă că nu îl poți sărbători cum se cuvine. Tradiționala slujbă din Noaptea de Înviere va fi transmisă în direct pe majoritatea posturilor de televiziune, ca în fiecare an, așa că nu ai cum să o ratezi, iar cu bucatele te ajutăm noi.

Cum să prepari cel mai bun cozonac cu nucă pentru masa de Paște

Astăzi îți propunem cea mai bună rețetă de cozonac pufos, cu nucă, rahat și toată acea savoare unică pe care o adori încă din copilărie. În plus, se prepară într-un timp relativ scurt, nu implică foarte multe ingrediente și nici nu este nociv pentru sănătate. Știm că ți-am atras deja atenția și ești nerăbdător, așa că nu ne mai lungim cu vorba. Îți spunem doar că vei avea nevoie de:

  • un kilogram de făină
  • 50 de grame de drojdie
  • 250 de grame de zahăr
  • 500 de mililitri de lapte de 3,5% grăsime
  • 200 de grame de grăsime, ulei şi unt topit
  • cinci gălbenuşuri
  • o linguriţă rasă de sare
  • arome – coajă rasă de lămâie, portocală, esenţă de rom, vanilie
  • cremă de mac, din mac măcinat, fiert în lapte cu zahăr şi vanilie
  • rahat
  • nucă

Mod de preparare

Pentru început, cerne făina într-un castron mai mare, de preferat de două ori, pentru că în felul acesta iese mai pufoasă. Apoi încălzeşte laptele și dizolvă zahărul şi vanilia. Maiaua se face din drojdie, puţină făină şi câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte. De îndată ce ai reușit să o prepari, adaugă rahatul şi nuca, apoi pune într-un loc cald timp de 15 minute, cât să crească.

Freacă gălbenușurile de ou cu sare, coaja de lămâie şi portocală, apoi adaugă maiaua împreună cu restul de lapte călduţ. Freamătă întreaga compoziţie până când devine un conţinut omogen, după care, pe măsură ce aluatul se leagă, adaugă şi grăsimea, uleiul sau untul care a fost topit în prealabil.

După ce ai frământat preţ de 30 de minute întregul conţinut, lasă aluatul la crescut, într-un loc cald şi ferit de curent timp de o oră şi jumătate.

De îndată ce aluatul a crescut, acesta trebuie împărțit în două, pentru că din compoziţie vor ieşi doi cozonaci. Apoi, fiecare jumătate se împarte iar în două. Presează făină din abundenţă pe suprafața de lucru, ia fiecare jumătate în parte de aluat şi întinde-o bine cu un făcăleţ.

Adaugă apoi umplutura şi rulează, după care împletește două suluri. Așază-le în tăvile speciale pentru cozonac şi mai lasă la crescut timp de 40 de minute. Unge apoi cozonacii cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte.

Înainte de a-i băga la cuptor, presară pe cozonaci făină, mac sau susan. Lasă-i în cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade şi așteaptă 45 de minute. Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să îți dorim Poftă Bună la masa de Paște.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×