Reguli privind abonamentele gratuite la STB! Ce trebuie să facă elevii şi pensionarii

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
21/02/2019, 13:54
Reguli privind abonamentele gratuite la STB! Ce trebuie să facă elevii şi pensionarii GALERIE FOTO
Validarea abonamentului STB te tine departe de amenda

Abonamentul din buzunar nu te scapă de amendă, atunci când te urci într-un mijloc de transport în comun din București, dacă nu îl validezi imediat după ce ai urcat în autobuz sau tramvai. Regula este una generală, valabilă pentru toți pasagerii, inclusiv pentru pensionarii și elevii care primesc gratuit abonamentele respective!

Măsura se aplică inclusiv pentru elevi și pensionari, care de la 11 februarie 2019 beneficiază de abonamente gratuite, pe care trebuie să și le reînnoiască însă lunar.  Până de curând, validarea abonamentelor la fiecare urcare în mijlocele de transport în comun era facultativă.

Regulile privind validarea abonamentelor, aceleași pentru toată lumea

„Călătorul are obligația să valideze titlul de călătorie, indiferent de tipul acestuia, la fiecare urcare într-un vehicul de transport public (tramvai, troleibuz, autobuz), pe toată aria teritorială București – Ilfov”, se arată pe site-ul STB la capitolul „Contravenții”.

Măsura ar permite o mai bună monitorizare a fluxului de călători, pe linii și pe ore, ceea ce ar duce la o optimizare a transportului, prin suplimentarea unor vehicule acolo unde este nevoie.

Într-un comunicat transmis la sfârșitul anului trecut, STB (fosta RATB) anunța că se schimbă regulamentul serviciului de transport public din București și Ilfov, inclusiv în privința amenzilor.  Astfel, amenda pentru călătoria fără validarea legitimației de călătorie la STB poate crește la 500 de lei. În plus, vor fi amendați și cei care ocupă un scaun cu bagajele și nu plătesc o călătorie în plus, dar și cei care au abonament, dar nu validează călătoria la fiecare urcare în autobuz, tramvai sau troleibuz.

Ce pățesc cei care nu își validează abonamentul, dar și cei care călătoresc fără bilet

La solicitarea reprezentanţilor corpului de control, călătorii sunt obligaţi să prezinte acestora titlurile de călătorie utilizate în acel moment. Posesorii de abonamente nominale sau legitimaţii nominale sunt obligaţi să prezinte, la cererea acestora, actele de identitate.

validare abonament STB
Pensionarii si elevii, obligati sa valideze abonamentele gratuite

Pentru călătoria fără titlu de transport valabil și validat sau fără un alt document care să permită efectuarea călătoriei, contravenientul poate achita pe loc contravaloarea unui titlu de transport la tarif special (suprataxa), fără a se mai încheia proces-verbal de contravenție.

În situația în care călătorul achită pe loc titlul de transport la tarif special, agentul de control eliberează cardul de suprataxă, completând datele inscripționate pe verso. Cardul de suprataxă permite finalizarea călătoriei în mijlocul de transport în care s-a constatat contravenția și nu permite efectuarea altor călătorii în alte mijloace de transport. Acest tip de card este un document cu regim special. În cazul în care se dorește factură fiscală, aceasta se eliberează la sediul din Calea Șerban Vodă nr. 164-168, sector 4, pe baza cardului de suprataxă și a actului de identitate.

Atenție! Refuzul achitării pe loc a contravalorii titlului de călătorie la tarif special are drept consecință sancționarea contravențională a persoanei în cauză, prin întocmirea procesului-verbal de contravenție.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×