Guvernul a introdus noi reguli la angajare pentru o anumită categorie de polițiști români. Este vorba despre candidații la concursurile din sursă externă pentru ocuparea posturilor de polițiști din cadrul penitenciarelor. Conform modificărilor aduse legii în vigoare, aceștia vor trebui să respecte anumite condiții obligatorii, valabile inclusiv pentru ocuparea unor funcții de conducere.
Guvernul a modificat condițiile de participare la concursurile pentru posturile de polițiști în penitenciare
În cadrul ședinței din data de 4 februarie 2020, Cabinetul Orban, proaspăt demis în urma votului moțiunii de cenzură depuse de PSD, a adoptat prin Ordonanță de Urgență o serie de modificări privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele ce își doresc să ocupe unul dintre posturile de polițist în penitenciar scoase la concurs.
Concret, este vizat aliniatul care stabilește condițiile obligatorii de participare la concurs prevăzute de lege în cazul candidaților la concursurile din sursă externă.
În forma sa actuală, Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, la art. 97, alin. (4) și (5), impune candidaților „să aibă minimum 3 ani vechime efectivă în sistemul penitenciar”, motiv pentru care unele posturi vacante nu pot fi ocupate de persoane ce nu au mai lucrat în sistemul penitenciar sau în alte autorități ori instituții publice.
A fost introdusă și obligativitatea existenței calificativului la evaluarea anuală
Totodată, Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Orban aduce modificări importante articolului 208 din lege, astfel încât norma juridică să aibă în vedere îndeplinirea condiției existenței calificativului la evaluarea anuală și raportat la anul în curs.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
„În situaţia în care, prin acte normative, calificativele obţinute la evaluările anuale reprezintă o condiţie, iar perioada luată în calcul include anii 2018 și 2019, această condiţie se consideră îndeplinită”, se arată în respectivul act normativ.
Ca urmare a Deciziei nr. 109/2018, art. 23 din Legea nr. 293/2004 a fost declarat neconstituțional de magistrații din cadrul CCR. Textul în cauză reglementa evaluarea funcționarilor din penitenciare, „Curtea reținând faptul că dispozițiile amintite, prin trimiterea la acte administrative cu forță juridică inferioară legii, care să reglementeze, în absența unor norme cu forța juridică a legii organice, evaluarea activității profesionale a funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor, încalcă prevederile cuprinse în art. 73 alin. (3) lit. j) din Constituție”.
O altă modificare adusă Legii în vigoare se referă la corelarea prevederilor art. 133 lit. p), potrivit cărora condamnarea la o pedeapsă privativă de libertate, cu executare sau suspendarea executării pedepsei, dispusă prin hotărâre judecătorească definitivă constituie caz de încetare a raporturilor de serviciu, cu textul art.128 alin.(5) din lege, referitor la repunerea în drepturi a polițistului de penitenciare.
Enumerarea prevăzută la repunerea în drepturi include și amânarea aplicării pedepsei sau renunțarea la aplicarea pedepsei, în funcție de voința legiuitorului. De asemenea, lista este completată cu situație în care polițistul de penitenciar este condamnat la pedeapsa amenzii penale, nereglementată până în momentul de față.