Recursul compensatoriu, abrogat în unanimitate de Comisia Juridică a Camerei Deputaților

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
03/12/2019, 16:12
Recursul compensatoriu, abrogat în unanimitate de Comisia Juridică a Camerei Deputaților
Recursul compensatoriu urmează să fie votată mâine în Camera Deputaților. Sursa foto: playtecht. ro

Un amendament legat de recursul compensatoriu a fost votat astăzi, 3 decembrie, în Camera Deputaților. Deputaţii din comisie au adoptat un proiect care arată care sunt persoanele care vor beneficia de efectele acestui recurs compensatoriu.

Recursul compensatoriu a fost abrogat în unanimitate

Un proiect inițiat de 10 deputați PNL și USR privind abrogarea legii recursului compensatoriu a fost inițial respins de Senat, dar ulterior a fost votat prin for legislativ. Astăzi, 3 decembrie, amendamentul a fost adoptat de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Miercuri, 4 decembrie, legea urmează să fie votată în Camera Deputaților care este for decizional. Ulterior, proiectul urmează să meargă la promulgare. La ședința Comisiei a fost prezent și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi vor beneficia de efectele acestui recurs compensatoriu după ce aproximativ 20.000 de deținuți au ieșit din închisoare mai devreme.

Cine sunt persoanele care beneficiază de efectele recursului compensatoriu

„Se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenţie, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare. 

Totodată, de efectele recursului compensatoriu vor beneficia și persoanele care execută pedepse în centre de detenție la momentul intrării legii în vigoare, mai arată amendamentul adoptat, marţi, de comisia juridică a Camerei.

Premierul României Ludovic Orban a precizat că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor, potrivit Mediafax.

În plus, fostul ministru al Transporturilor a ținut să precizeze că această măsură nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

„Efectul cel mai pervers al legii a fost acea prevedere care a deschis porțile penitenciarelor pentru persoane care stăteau în condiții decente, deoarece legea stipulează că dacă într-o celulă sunt condiții necorespunzătoare, beneficiază toți deținuții din închisoare de prevederile legii”, a declarat ministrul Justiție Cătălin Predoiu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×