Recep Erdogan, alături de Viktor Orban, amenință UE că vor „deschide porțile refugiaților”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
07/11/2019, 20:42
Recep Erdogan, alături de Viktor Orban, amenință UE că vor „deschide porțile refugiaților”
Viktor Orban și Recep Erdogan, amenințări pentru UE cu privire la criza refugiaților *foto: hepta.ro

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut joi o vizită oficială la Budapesta, unde s-a întâlnit cu liderul guvernului maghiar, Viktor Orban. Erdogan a vorbit despre soarta refugiaților sirieni și a explicat faptul că țara sa nu mai poate să ducă de una singură povara întreținerii migranților. În argumentația lui a fost sprijinit și de premierul maghiar, cel care la rândul său are opinii conservatoare și care s-a dovedit un mare oponent al migrației.

Recep Erdogan, amenințări la adresa UE, de la dreapta lui Viktor Orban

„Indiferent că vom primi sau nu sprijin, vom continua să-i primim pe oaspeţii noştri, dar numai până la un anumit punct. Dacă vom constata că aceasta nu mai merge, nu vom avea altă opţiune decât să deschidem porţile către Europa”, a spus Recep Tayyip Erdogan, la întâlnirea pe care o avea cu premierul maghiar Viktor Orban.

Liderul de la Budapesta a descries și el Turcia ca fiind un partener strategic cu privire la securitatea și migrație. De asemenea, Viktor Orban a susținut că migrația către Europa nu putea fi oprită fără implicarea Turciei și a lăudat acțiunea Ankarei care a blocat migrația a peste 350.000 de clandestine care încercau să ajungă în Europa: „Dacă (Turcia) nu ar fi făcut acest lucru, toţi aceşti oameni s-ar fi adunat de-a lungul frontierei de sud a Ungariei”, a spus Viktor Orban, citat de agenţia MTI.

Turcia găzduiește peste 4 milioane de refugiați, majoritatea din Siria

În 2015 peste un milion de migranți au ajuns în Europa după ce au trecut mai ales prin Turcia. Astfel, UE și Ankara au încheiat un accord prin care Turcia s-a angajat să oprească fluxul migrator în schimbul unui ajutor financiar de 6 miliar de euro, oferit în etape și care era destinat pentru ajutorul celor partu milioane de refugiați care se afla în Turcia.

În ultimele luni însă, Turcia a cerut Uniunii Europene fonduri suplimentare și s-a plans că nu a primit banii promişi, iar Erdogan a ameninţat că ar putea lăsa migranţii să pornească spre statele UE. Erdogan a cerut de asemenea Uniunii Europene sprijinul pentru iniţiativa de a crea în nordul Siriei o ”zonă de securitate” unde să fie repatriaţi o parte din refugiaţii sirieni aflaţi în prezent în Turcia.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×