Ofensiva militară a Turciei în Siria s-a soldat deja cu minimum 18 morți. UE îi cere lui Erdogan să oprească bombardamentele

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
10/10/2019, 08:53
Ofensiva militară a Turciei în Siria s-a soldat deja cu minimum 18 morți. UE îi cere lui Erdogan să oprească bombardamentele
Ofensiva Turciei în Siria s-a lăsat cu 18 morți, majoritatea kurzi. Sursa foto: ABC News. Colaj: Fanatik

Războiul dintre turci și comunitatea kurdă din estul țării continuă. Ofensiva militară a Turciei în Siria s-a soldat ieri cu cel puțin 18 morți. Operațiunea intitulată „Izvorul păcii” a vizat peste 180 de poziții controlate de milițiile kurde, care au fost bombardate aseară.

Ofensiva Turciei în Siria, preocupantă pentru marile puteri ale planetei

Autoritățile de la Ankara, prin vocea ministrului Apărării, au spus de la bun început că operațiunea militară nu va putea fi oprită. Între timp, Uniunea Europeană a dat o declarație comună potrivit căreia nu susține ofensiva militară turcă în Siria. Astăzi se va discuta despre escaladarea conflictului în Siria, după ce SUA și-a anunțat retragerea trupelor din țara lui al-Assad.

Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia și Polonia vor pune pe masa discuțiilor astăzi situația din Siria, țară care din anul 2011 se află într-un continuu război civil, care între timp a devenit un război internațional. Legat de victimele atacului turcilor care a avut loc în ultimele ore, ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului spune că opt civili și șapte insurgenți kurzi au decedat.

siria
Atacul produs aseară a fost contestat de mai mulți lideri politici, printre care și Donald Trump. Sursa foto: ABC News

Trump dezaprobă atacul făcut de armata turcă

Luptele dintre kurzi și turci au atins aseară un nou punct culminant, care se înscrie într-o istorie mai veche a confruntărilor, căci Turcia nu vrea să acorde independență acestei minorități, care și-ar dori constituirea unui stat independent numit Kurdistan. Luptele s-au întețit în regiunile Al Khalilia și Tannura, în vestul orașului Qamishli, centrul autoproclamatei regiuni kurde din Siria.

Donald Trump a comentat atacul produs aseară în Siria criticând Turcia: „Statele Unite nu susţin acest atac şi au transmis clar Turciei că această operaţiune este o idee proastă; Turcia a asumat angajamentul de a proteja civilii, minorităţile religioase, inclusiv creştinii, şi de a se asigura că nu are loc o criză umanitară; vom urmări acest angajament”, conform FOX NEWS.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×