Reacția dură a DNA după ce Tudorel Toader a trimis scrisoarea anti-Kovesi la Financial Times! Ministrul Justiției nu a scăpat ușor

Claudiu Surmei  
înStiri mondene
07/03/2019, 16:43
Reacția dură a DNA după ce Tudorel Toader a trimis scrisoarea anti-Kovesi la Financial Times! Ministrul Justiției nu a scăpat ușorGALERIE FOTO

DNA a avut o reacție dură după ce Tudorel Toader a trimis scrisoarea anti-Kovesi la Financial Times. În punctul de vedere făcut public prin intermediul unui comunicat de presă, DNA îl contrazice pe Toader în ceea ce privește cifrele oficiale cu privire la dosarele penale aflate în lucru.

Reacția dură a DNA după ce Tudorel Toader a trimis scrisoarea anti-Kovesi la Financial Times

„Având în vedere că datele pe care se fundamentează argumentația domnului ministru al Justiției nu sunt reale, ceea ce este de natură a afecta valoarea de adevăr a concluziei celor expuse cu privire la activitatea DNA, pentru corecta informare a opiniei publice, vă prezentăm datele reale, rezultate din statisticile oficiale, privind investigațiile referitoare la magistrați, majoritatea acestor investigații fiind deschise ca urmare a unor plângeri/denunțuri primite de la persoane nemulțumite de soluțiile dispuse în cauze civile sau penale în care respectivele persoane au fost implicate.

De exemplu, pentru a susține că DNA ar fi exercitat o formă de presiune asupra magistraților care judecau în cauze penale, domnul ministru menționează faptul că nou formata secție pentru magistrați – Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție – a preluat 1422 de dosare de la DNA, iar aproape 70% au fost constituite din oficiu, nu ca rezultat al vreunei plângeri sau denunț”, este reacția DNA după ce Tudorel Toader a trimis scrisoarea anti-Kovesi la Financial Times.

Tudorel Toader a trimis o scrisoare anti-Kovesi redacției Financial Times
Tudorel Toader a trimis o scrisoare anti-Kovesi redacției Financial Times

Ministrul Justiției nu a scăpat ușor după scrisoarea anti-Kovesi

„În realitate, la momentul începerii activității, Secția respectivă a preluat de la DNA un număr de 275 de dosare aflate în lucru, dintre care 34 sesizări din oficiu, ceea ce reprezintă un procentaj de 12%. Aceasta cifră – 275 de dosare – este menționată în Raportul de activitate al DNA pe anul 2018, care i-a fost transmis pe cale oficială domnului ministru încă din luna februarie 2019, și a fost dată publicității cu ocazia prezentării publice a acestui raport, fiind conținută și în comunicatul de presă din data de 22 februarie 2019.

Un alt exemplu se referă la afirmația ministrului Justiției că, pe perioada mandatului doamnei Laura Kovesi, DNA a deschis investigații față de 3420 de judecători și procurori, mai mult de jumătate din numărul total de magistrați din România. În realitate, numărul total de investigații privind magistrații înregistrate la DNA în perioada 01.01.2014 – 30.07.2018 (4 ani și 7 luni) a fost de 2.396, dintre care, în aceeași perioadă 1.922 au fost dosare clasate pentru ca s-a constatat că sesizările erau nefondate.

Dintre aceste cauze, doar 10,4 % au fost sesizări din oficiu. Prin urmare, reiese că majoritatea dosarelor au fost deschise ca urmare a unor sesizări formulate de persoane fizice sau juridice. Mai mult, în 521 de sesizări nu apare numele magistratului sau instituția din care face parte. Și aceste date au fost prezentate public și se află pe site-ul instituției. Potrivit legislației din România, există obligația ca orice sesizare (plângere, denunț) primită de parchete, care îndeplinește condițiile de formă, să fie înregistrată ca dosar penal”, se arată în comunicatul emis de DNA ca reacție la scrisoarea anti-Kovesi trimisă de Tudorel Toader redacției Financial Times.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×