Reacția BNR, după ce PSD vrea rezerva de aur înapoi în țară

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
28/02/2019, 15:47
Reacția BNR, după ce PSD vrea rezerva de aur înapoi în țară GALERIE FOTO
Reacția BNR, după ce PSD vrea rezerva de aur înapoi în țară

PSD vrea rezerva de aur înapoi în țară! Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus la Senat un proiect de lege care prevede ca 95% din aurul României să fie repatriat. Reacția BNR a venit prin vocea economistului-șef Valentin Lazea, care a precizat că rezerva națională trebuie văzută și certificată de către piețele internaționale.

Reacția BNR, după ce PSD vrea rezerva de aur înapoi în țară

„Despre subiectul aur nu am nimic în plus de adăugat faţă de ceea ce s-a spus de către BNR, de către guvernatorul BNR. Argumentele au fost date, problema a fost prezentată de către BNR. Nu am nimic de adăugat în plus. Ideea principală este că rezerva internaţională de aceea se cheamă rezervă internaţională pentru a putea fi văzută, şi cum să spun, certificată de către pieţe, pieţele internaţionale. Acesta este ideea principală”, a declarat Valentin Lazea, economist-șef BNR.

Reacția a venit după ce PSD a anunțat că vrea rezerva de aur a României înapoi în țară. Proiectul de lege care modifică statutul BNR prevede ca doar 5% din rezerva de aur a țării să rămână în străinătate doar pentru operațiuni. „Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate EXCLUSIV în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate NU POT DEPĂŞI 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, scrie în proiect.

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus la Senat proiectul de lege
Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus la Senat proiectul de lege

Punctul de vedere al PSD cu privire la rezerva de aur a României

După ce Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus la Senat proiectul care prevedere că BNR mai poate lăsa în băncile din afara ţării doar 5% din rezerva totală a României, pe contul de Facebook al PSD a fost postat următorul mesaj:

„Despre proiectul de lege promovat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a României, pentru moment spunem doar atât: Germania îşi repatriază rezerva de aur, Austria îşi repatriază rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elveţia îşi repatriază rezerva de aur.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×