PSD, proiect de lege pentru modificarea funcționării BNR și repatrierea aurului

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
28/02/2019, 09:02
PSD, proiect de lege pentru modificarea funcționării BNR și repatrierea aurului GALERIE FOTO
PSD, proiect de lege pentru modificarea funcționării BNR și repatrierea aurului

Un proiect de lege depus la Senat miercuri, 27 februarie, de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae anunță modificarea Legii de funcționare a BNR și repatrierea aurului. Doar un articol conține acest proiect. Conform proiectului de lege, Banca Națională a României mai poate lăsa în băncile din afara țării doar 5% din rezerva totală a României, care este condiționat de obținerea de venituri. Astfel, dacă nu obținem din aurul depozitat în bănci din afara țării, în această situație cantitatea de aur depozitat în afara ei va fi zero.

PSD, proiect de lege pentru modificarea funcționării BNR și repatrierea aurului

„(4) Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate EXCLUSIV în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate NU POT DEPĂŞI 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, se arată în articolul propus.

PSD, proiect de lege pentru modificarea funcționării BNR și repatrierea aurului
Doar un articol conține acest proiect

Însă pare că lucrurile erau gândite altfel în 2016. „Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ţine aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională. E rezerva internaţională. Nu e rezervă internă. Toată rezerva internaţională a unei ţări se ţine în exterior, că de-aia se numeşte rezerva internaţională. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ţinem în ţară. Dacă i-am ţine în ţară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ţinem în conturi în străinătate. Aşa se ţine”, declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu. 

PSD, proiect de lege pentru modificarea funcționării BNR și repatrierea aurului
Banca Națională a României mai poate lăsa în băncile din afara țării doar 5% din rezerva totală a României

De ce ține BNR aurul în afara țării

Despre proiectul de lege care prevede ca 95% din aurul României să fie repatriat și motivele pentru care a fost ținut departe de ”casă” a vorbit Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR.„Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate și ca valoare, și fizic. Viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european.

PSD, proiect de lege pentru modificarea funcționării BNR și repatrierea aurului
Daniel Dăianu, membru în Consiliului de Administrație BNR

Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poți să faci cu aurul operațiuni mai mult sau mai puțin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operațiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a spus acesta.

Motivele întoarcerii aurului în țară

  • unul dintre motivele inițiatorilor pentru acest proiect este că, de 10 ani România păstrează o mare parte de aur în banca Angliei și nu primește dobândă, ba chiar plătește chirie pentru a fi depozitat acolo.
  • un alt motiv constă în faptul că „evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale”. Iar, în acest context, Dragnea și Nicolae susțin că se poate schimba politica BNR privind constituirea și administrarea depozitelor de aur.

Conform expunerii de motive, „Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, așa că deținerea unei cantități de aur în depozitele din străinătate nu trebuie interzisă, însă „aceasta ar trebui limitată catitativ și condiționată de obținerea unor venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×