Război în Chile! Șapte morți, magazine devastate și zboruri anulate

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
21/10/2019, 11:35
Război în Chile! Șapte morți, magazine devastate și zboruri anulate GALERIE FOTO
Protestatarii au incendiat mai multe magazine. Sursa foto - facebook

Război cu acte în regulă în Chile! Șapte persoane au murit într-un incendiu în Santiago de Chile în timpul protestelor care au izbucnit în oraş încă de săptămâna trecută, după ce preşedintele Sebastián Piñera a anunţat majorarea preţului pentru călătoria cu metroul de la 800 la 830 de pesos (1,17 dolari). Protestatarii au incendiat un supermarket. „Poliţiştii şi pompierii au găsit două corpuri calcinate şi o altă persoană a fost dusă în stare foarte gravă la spital, unde a murit”, a transmis primarul oraşului, Karla Rubilar

Război în Chile!

Edilul a precizat că „nu există informaţii clare privind circumstanţele” în care s-au petrecut lucrurile, nici dacă cei morţi sunt parte din grupul care a luat cu asalt clădirea sau sunt angajaţi ai supermarketului. O anchetă e în desfăşurare. Participanţii la revolte au cerut preşedintelui să suspende măsura.  Pentru a putea să retragă majorarea preţului pentru călătoria cu metroul, preşedintele a spus că este nevoie să aprobe urgent o lege. Odată aprobată această lege care va permite reducerea tarifului, Guvernul va căuta să adopte măsuri pentru protejarea populaţiei de influenţa creşterii drastice a dolarului.

Duminică, Piñera a convocat o întâlnire cu alte puteri ale Statului „pentru a afla propunerile acestora în înfruntarea acestei dificile situaţii”. În plus, săptămâna aceasta, va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai mai multor sectoare şi ai societăţii civile. Activitatea a două companii aeriene a fost suspendată. Zborurile operate de LATAM, cea mai mare companie aeriană a ţării, şi Sky Airline au fost anulate, în mare parte, duminică dimineaţă, după ce şi transportul public şi-a suspendat activitatea.

Război în Chile! Foc
În Chile a fost decretată stare de urgență. Sursa foto – facebook

Șapte morți, magazine devastate și zboruri anulate

Walmart Chile a anunţat că îşi închide toate magazinele de pe teritoriul ţării, după ce 60 dintre ele au fost afectate de revoltele din Santiago, Valparaíso, Antofagasta, Calama, Concepción, San Antonio şi Temuco. Preşedintele chilian a condamnat actele de violenţă care au avut loc vineri şi sâmbătă în ţară. Au fost din nou incendiate staţii de metrou, de autobuz, iar între grupurile de protestatari şi forţele de ordine au avut loc ciocniri violente.

Sebastián Piñera a confirmat că Guvernul a decretat stare de urgenţă în capitala Santiago în urma protestelor care au creat haos în oraş în ultimele zile. Este pentru prima dată de la finalul dictaturii Augusto Pinochet (1973-1990) când sunt luate aceste măsuri de siguranţă publică în Chile.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×